TRES SETMANES

Israel es converteix en el primer país a reconfinar la població per la Covid-19

Un ministre ultraortodox dimiteix perquè la mesura impedeix reunir-se a les sinagogues

undefined54914659 fotodeld a  ea7388  jerusal n  israel   13 09 2020  un hombr200913203121

undefined54914659 fotodeld a ea7388 jerusal n israel 13 09 2020 un hombr200913203121 / ABIR SULTAN

2
Es llegeix en minuts
Efe

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va anunciar diumenge a la nit un reconfinament nacional de tres setmanes amb l’esperança d’aturar la segona onada de contaminacions per coronavirus. 

«Avui el govern ha decidit aplicar el confinament estricte de tres setmanes amb l’opció d’estendre la mesura», va declarar Netanyahu, havent-se convertit així el país en la primera economia desenvolupada que pren aquesta mesura per frenar una segona onada de contagis.

El confinament arriba després que la setmana passada se superessin els 4.000 contagis en 24 hores, amb els hospitals encaminats a la saturació i la xifra de casos greus a l’alça. Durant les pròximes tres setmanes, a més, se celebren tres celebracions religioses molt importants: Rosh Hashanà (Any Nou jueu), Yom Kippur (Dia del Perdó) i Sucot (els Tabernacles). 

Mentrestant, el líder d’un partit ultraortodox israelià i aliat clau de Netanyahu ha renunciat al càrrec de ministre com a protesta contra el pla de reconfinament.

Yaakov Litzman, que era ministre de Salut al principi de la pandèmia abans de ser traslladat a la cartera de Vivenda, va acusar el govern de mirar de tornar a imposar un confinament a partir de les festes de l’Any Nou jueu quan, segons ell, les mesures «necessàries» s’haurien pogut prendre abans.

Celebracions jueves

El metge en cap del Govern, Ronni Gamzu, va proposar un reconfinament generalitzat per a les festes de Rosh Hashana (Any Nou, a partir de divendres), seguit una setmana després del Yom Kippur.

«Centenars de milers de jueus de totes les poblacions i sectors» no podran pregar a les sinagogues durant les festes de l’Any Nou jueu, va lamentar Litzman en la seva carta de dimissió. «Aquesta decisió d’imposar un tancament total no permetrà que les sinagogues funcionin els dies festius (...), contràriament al que s’havia acordat expressament», va afegir Litzman.

Des del començament de la pandèmia, Israel havia tancat les escoles i els comerços no essencials, imposat l’ús de la mascareta als llocs públics i prohibit als ciutadans sortir de casa.

Notícies relacionades

Els primers focus de contagi van ser identificats en sectors o ciutats ultraortodoxes, on les mesures de la distància física es van aplicar molt poc. Això va posar Litzman en una situació complicada, ja que era alhora líder del partit jueu unificat de la Torà i ministre de Salut.

Netanyahu va dir que «realment lamentava» la decisió de Litzman d’abandonar el govern per tornar a ocupar el seu únic escó de diputat, però va afegir que el seu govern havia «de prendre les decisions necessàries per a Israel en aquests temps de coronavirus». Israel va registrar 4.038 nous casos dijous, una xifra rècord.