foc violent

Almenys 31 morts pels incendis als EUA

Desenes de milers de persones han hagut d'abandonar les seves llars a Califòrnia, Oregon i Washington

eeuu-california-incendios

eeuu-california-incendios

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els incendis que afecten l’oest dels Estats Units han segat almenys 31 vides i hi ha desenes de desapareguts. Desenes de milers de veïns han hagut d’abandonar les seves llars a Califòrnia, Oregon i l’estat de Washington. L’últim incident mortal s’ha produït a Oregon, on un grup de gent no va poder sortir de casa seva a temps en un «incident amb gran quantitat de víctimes mortals», segons ha explicat el director de Gestió d’Emergències d’Oregon, Andrew Phelps. Fins al moment s’han confirmat quatre morts.

En les últimes hores la millora de les condicions meteorològiques ha ajudat les tasques d’extinció amb temperatures més baixes, vents menys intensos i més humitat. Més de 20.000 bombers lluiten per controlar i sufocar els incendis.

A Califòrnia l’últim mes s’han calcinat 1,3 milions d’hectàrees i hi ha 4.000 estructures destruïdes. El nombre de víctimes mortals és de 20 fins aquest dissabte. «Preveiem que el nombre (de morts) augmenti a mesura que tornem a àrees devastades per les flames», va advertir el governador de Califòrnia, Gavin Newsom, mentre visitava les restes fumejants d’un bosc calcinat al nord de l’estat. «Ens estem fent a la idea que hi ha un nombre considerable de morts, segons el que sabem sobre el nombre d’edificis destruïts», havia dit també Andrew Phelps, director de serveis de gestió d’emergències d’Oregon, divendres.

Canvi climàtic

A Washington un nen d’un any ha mort pels «incendis climàtics», com els ha denominat el governador de Washington, Jay Inslee.  Per a les autoritats locals i molts experts, l’escala d’aquests incendis forestals, que s’estenen des del Canadà fins a Mèxic, està indubtablement vinculada al canvi climàtic, que agreuja la sequera crònica i provoca condicions climàtiques extremes, una cosa que ha sigut relativitzada o negada pel mateix president Donald Trump.

Notícies relacionades

La dels experts és també l’opinió de Joe Biden, el contendent demòcrata de Trump per a les eleccions presidencials del 3 de novembre i qui aquest dissabte va denunciar «una amenaça existencial». «El president Trump pot buscar negar la realitat, però els fets són innegables. Hem d’actuar absolutament per evitar un futur marcat per un diluvi interminable de tragèdies, com la que pateixen avui les famílies nord-americanes a l’oest», va dir en un comunicat.

Trump, té previst visitar demà Califòrnia, concretament el comtat de Sacramento, per reunir-se amb càrrecs responsables de la lluita contra els incendis, segons ha informat la Casa Blanca. Aquest mateix dissabte, el Departament de Boscos i Protecció contra Incendis ha informat que més de 16.000 bombers han participat en la lluita contra els 28 incendis de grans proporcions registrats des de començament d’any.