relacions bilaterals

El Regne Unit pacta amb el Japó el seu primer acord comercial després de sortir de la UE

El país asiàtic permetrà que un 99% de les exportacions britàniques es beneficiïn d'un comerç exempt de tarifes

zentauroepp54870494 london  united kingdom   11 09 2020   an undated handout pho200911175717

zentauroepp54870494 london united kingdom 11 09 2020 an undated handout pho200911175717 / BRITISH DEPARTMENT OF TRADE HA

1
Es llegeix en minuts
EFE

El ministre japonès d’Afers Exteriors, Toshimitsu Motegi, ha donat la benvinguda a l’acord de lliure comerç post-‘brexit’ assolit aquest divendres entre el Japó i el Regne Unit, del qual ha dit que garantirà «continuïtat» en les relacions dels dos països. «L’acord permetrà la continuïtat dels avantatges que el Japó ha obtingut de l’acord de lliure comerç entre el Japó i la Unió Europea (UE) i garantirà la continuïtat dels negocis de les empreses japoneses», ha dit Motegi en declaracions als periodistes després de la videotrucada amb Londres en què es va concretar l’acord.

Motegi ha assegurat que en la conversa amb la ministra britànica de Comerç Internacional, Liz Truss, les dues parts es van mostrar d’acord a accelerar el procés per firmar l’acord i ratificar-lo, amb l’objectiu que entri en vigor a partir de gener del 2021, segons els detalls recollits per l’agència de notícies Kyodo.

En una roda de premsa celebrada poc després, el ministre portaveu del Govern, Yoshihide Suga, enredat en la campanya per convertir-se en el nou líder del partit governant i succeir com a primer ministre Shinzo Abe després que hagi renunciat, ha dit que el pacte «serà una base important per enfortir encara més les bones relacions entre el Japó i el Regne Unit», segons ha recollit la cadena pública NHK.

Exempt de tarifes

És el primer acord bilateral de rellevància aconseguit per Londres després de la seva sortida de la UE i s’espera que reforci la seva economia en uns 15.000 milions de lliures (16.090 milions d’euros). En el marc de l’acord, que beu de l’assolit entre el Japó i la UE, el país asiàtic permetrà que un 99% de les exportacions britàniques al país es beneficiïn d’un comerç exempt de tarifes.

Notícies relacionades

També recolzarà les inversions de la indústria automotriu «a través de tarifes reduïdes a les peces procedents del Japó, procediments simplificats i una seguretat jurídica més gran per a les seves operacions,» va assenyalar el ministeri britànic sense donar més detalls sobre un dels punts de més importància per a Tòquio.

Sota l’acord aconseguit pel Japó i la UE, l’àrea comunitària es va comprometre a eliminar gradualment els aranzels del 10% que pesen sobre les exportacions d’automòbils japonesos per al 2026.