Maltractament animal

França investiga mutilacions en sèrie a 40 cavalls

Les autoritats han obert més de 150 investigacions en diverses parts del país

Les hipòtesis es multipliquen: desafiaments llançats a les xarxes socials, frustració sexual, activitats sectàries o, fins i tot, rituals satànics

zentauroepp54816862 french farrier remy marechal shows the eye of his injured ho200909125011

zentauroepp54816862 french farrier remy marechal shows the eye of his injured ho200909125011 / PASCAL ROSSIGNOL

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

¿Derives sectàries, mimetisme, ritus satànics? En les últimes setmanes, més de 40 cavalls han sigut trobats mutilats, ferits amb profunds talls, o morts. Un total de 153 investigacions han sigut obertes a tot França per aclarir la motivació d’aquests macabres successos i trobar-ne els responsables. Davant la falta d’indicis, el mateix ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, ha demanat «la mobilització general dels francesos» per posar fre a aquests «actes innobles».

El departament de Cantal va ser l’escenari de l’últim acte de barbàrie de la tràgica sèrie. «Dissabte a la nit, l’euga va ser trobada pel pare del propietari. Estava sola al prat, ajaguda. Va ser esbudellada, amb una orella i un braguer tallats», relata Agathe Bord, substituta del fiscal de la República d’Aurillac.

Un modus operandi que es repeteix una vegada i una altra. Morros esquinçats, genitals i ulls extirpats, orelles tallades –principalment la dreta-, ventres esquinçats..., la llista de lesions prova un nivell de crueltat i sadisme inèdit. Lluny de tractar-se de simples fets aïllats, aquestes mutilacions en sèrie s’han convertit en una preocupació que arriba a les més altes esferes. El 26 d’agost, el Servei Central d’Intel·ligència Territorial (SCRT) va dedicar un informe confidencial als casos registrats des de gener del 2020. El document, revelat pel diari Le Parisien, remarca les estadístiques «sense precedents» i l’extrema violència dels actes comesos.

Múltiples hipòtesis davant la falta de respostes

Després de l’autòpsia dels cavalls i eugues mutilats, la conclusió del servei d’intel·ligència no deixa lloc a dubtes: «El procediment utilitzat augura un coneixement particular dels equins i de l’ús d’una arma blanca de gran mida per individus dotats de certa força física». No obstant, no hi ha lloc per a les certeses quan es tracta d’aclarir les macabres motivacions dels autors.  «Cada descobriment és més sòrdid que l’anterior», diu l’informe de l’SCRT.

Remy Marechal mostra la ferida en el seu cavall Balaclava, a la granja que regenta en Preux-au-Bois / pascal rossignol  (reuters)

Davant la falta de respostes de moment, les hipòtesis es multipliquen: desafiaments fets a les xarxes socials, frustració sexual o mòrbida, actes de venjança en la comunitat eqüestre, activitats sectàries o, fins i tot, rituals satànics. El document dels serveis d’intel·ligència tampoc resol la qüestió, si bé estima que la divulgació dels fets en els mitjans de comunicació podria desencadenar «accions per mimetisme».

Les investigacions obertes fins ara –30 de les quals per «fets particularment greus»–  es porten a terme en la meitat dels departaments del territori francès. El ministre de l’Interior ha instat els propietaris d’equins a «no agafar-se la justícia per la seva mà». Darmanin tem que «un amo, mogut per la por, per la venjança, tregui la seva arma [...] o es fiqui en una baralla amb una persona sospitosa de voler atacar els seus cavalls».

Un retrat robot, l’única pista

Nicolás Demajean, president d’un refugi eqüestre al departament de Yonne, és un dels afectats. A finals del mes d’agost els sanglots dels seus animals el van despertar. Quan va anar a veure què passava, va veure que dos dels seus ponis havien sigut colpejats i un dels seus cavalls, mutilat. Demajean va sorprendre els autors en plena agressió i, després d’una picabaralla amb un d’ells, va resultar ferit al braç esquerre. El retrat robot reconstruït gràcies al seu testimoni és l’única pista que té la policia sobre la identitat dels assaltants.

Notícies relacionades

Arran d’un dels esbossos, un individu va ser detingut al departament Haut-Rhin el 7 de setembre. Es tracta d’un home d’uns 50 anys amb antecedents per narcotràfic i sospitós d’haver participat en un antic cas de mutilació d’animals. Davant la falta de proves, va ser deixat en llibertat sense càrrecs. La mateixa situació es va donar pocs dies després a Normandia. Una altra persona sospitosa va ser detinguda i posada en llibertat per falta de proves.

Davant la gravetat de la situació, el Ministeri d’Agricultura ha publicat una llista de recomanacions dirigides als propietaris de cavalls. «Vigilar diàriament els animals» o «instal·lar una petita càmera de caça», són alguns dels consells ministerials. Mesures que no aconsegueixen calmar els ànims. Quan es fa fosc, els amos de ponis, eugues i cavalls saben que una amenaça, cruel i brutal, plana sobre els seus estables, terrenys i prats.