CANVIS EN L'EXECUTIU COMUNITARI

El vicepresident de la Comisón Europea assumeix la crucial cartera de Comerç

El letó Valdis Dombrovskis succeirà el dimitit irlandès Phil Hogan en plena negociació del 'brexit'

Ursula von der Leyen proposa la irlandesa Mairead McGuinnes com a comissària de serveis financers i mercat de capitals

zentauroepp54827420 files  in this file photo taken on may 28  2020 european com200908113355

zentauroepp54827420 files in this file photo taken on may 28 2020 european com200908113355 / ARIS OIKONOMOU

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La cotitzada cartera de Comerç, una de les més potents i desitjades a la Comissió Europea, amb poder per negociar acords comercials amb tercers països en nom de tota la UE i clau per tant en la negociació de la nova relació comercial ‘postbrexit’ amb el Regne Unit, ja té nou amo. La presidenta de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, ha decidit atorgar la responsabilitat, que fins a finals d’agost requeia en l’irlandès Phil Hogan, al vicepresident executiu, Valdis Dombrovskis.

El conservador letó, que, així com Von der Leyen, és membre del Partit Popular Europeu, es converteix en un dels pesos pesants de l’Executiu comunitari, ja que, a més de la cartera de Comerç, continuarà sent el representant de la Comissió, al costat del socialista italià Paolo Gentiloni, a l’Eurogrup presidit per l’irlandès Paschal Donohue. «Espero treballar per l’interès europeu en aquesta important àrea», ha promès el letó tot just conèixer la nominació a una de les carteres, al costat de la de Competència que ostenta Magrethe Vestager, amb més poder polític de l’Executiu comunitari. 

A ell li tocarà afrontar alguns dels desafiaments més importants que té la Unió Europea per davant a causa de les turbulències en àmbit mundial. Per començar, les difícils relacions comercials amb els Estats Units i conflictes com el d’Airbus/Boeing, la reforma de l’Organització Mundial del Comerç i el desbloqueig de l’òrgan d’apel·lacions d’aquest organisme, la negociació d’un acord d’inversions amb la Xina i, sobretot, la negociació de l’acord comercial postbrexit amb el Regne Unit que lidera el francès Michel Barnier i que passa de nou moments molt crítics.

Dimissió forçada de Hogan

L’assistència de Hogan a un sopar multitudinari aquest estiu a un club de golf al seu país, sense respectar les mesures sanitàries contra la Covid-19 vigents a Irlanda, va portar el Govern de Dublín a exigir la seva sortida de l’escola de comissaris –tot i que la decisió és de Brussel·les– i a presentar, posteriorment, dos nous candidats al lloc: l’eurodiputada irlandesa Mairead McGuiness i l’exvicepresident del Banc Europeu d’Inversions Andrew McDowell

La presidenta Von der Leyen, que es va entrevistar telefònicament amb els dos candidats aquest dilluns passat, ha optat finalment per la veterana McGuinness, eurodiputada des del 2004, que no es quedarà amb comerç, un àmbit d’especial importància per a Irlanda en aquests moments. «Després d’entrevistar-los, he decidit proposar al Consell i al Parlament Europeu el nomenament de McGuinness com a candidata a comissària responsable de la cartera de Serveis Financers, Estabilitat Financera i Unió del Mercat de Capitals», ha anunciat aquest dimarts Von der Leyen.

L’experiència de McGuiness

Notícies relacionades

De la irlandesa, que ocupa actualment el càrrec de primera vicepresidenta del Parlament Europeu, Von der Leyen ha destacat la seva «significativa» experiència política en assumptes europeus. «Aquesta experiència és crucial per desenvolupar l’agenda del sector financer i assegurar que recolza i reforça la prioritat clau de la Comissió, particularment la doble transició verda i digital», ha explicat sobre una nominació que acosta l’escola de comissaris a la paritat promesa en campanya, amb 13 dones enfront de 14 homes.

La remodelació de l’equip de govern és, no obstant, mínima per evitar nous contratemps polítics en plena pandèmia. El següent pas ara serà que els dos polítics se sotmetin a l’examen de les respectives comissions parlamentàries i el vistiplau de l’Eurocambra, l’últim requisit abans del nomenament formal per part del Consell.