el futur d'Europa

El Govern de Londres torpedina el 'brexit' a l'admetre que violarà la legalitat

El ministre britànic per a Irlanda del Nord reconeix que incomplir els acords amb la UE és il·legal

El cap de l'equip legal de l'Executiu del primer ministre, Boris Johnson, dimiteix del seu càrrec

zentauroepp54828410 british prime minister boris johnson leaves a cabinet meetin200908172645

zentauroepp54828410 british prime minister boris johnson leaves a cabinet meetin200908172645 / SIMON DAWSON

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El ministre per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis, va reconèixer dimarts al Parlament que una nova llei per anul·lar alguns dels compromisos adquirits pel Regne Unit en l’Acord de Retirada, firmat per Boris Johnson al gener, és il·legal, però, en aquest cas, segons ell, només una miqueta. «Sí», ha afirmat, «(la nova legislació) infringeix la legislació internacional, però d’una forma específica i limitada». Poc abans de la seva intervenció, el cap de l’equip legal del Govern britànic, Jonathan Jones, havia presentat la dimissió. Jones no en va explicar les causes, però en el seu entorn van fer saber que estava «molt disgustat» amb la decisió de modificar el protocol per a Irlanda del Nord amb una nova llei interna de comerç que aquest dimecres es presentarà en el Parlament.

El malestar de Jones és compartit per nombrosos diputats i no només en l’oposició laborista. Parlamentaris conservadors també s’han mostrat profundament preocupats davant el pas que pretén fer el primer ministre. Algú que coneix bé les negociacions del ‘brexit’, l’exprimera ministra Theresa May, ha recordat a Lewis, a la Cambra dels Comuns, que «el Regne Unit va firmar l’Acord de Retirada amb el protocol d’Irlanda del Nord. Aquest Parlament va aprovar la incorporació d’aquest tractat a la legislació britànica. El Govern està canviant ara aquest acord ¿Com pot el Govern assegurar als futurs socis internacionals que podran fiar-se que compleixi les obligacions legals dels tractats que firmi?», preguntava May. 

El seu col·lega de files, Bob Neill, ha advertit que «infringir la llei internacional és un mal precedent per a un país que sempre ha sigut orgullós d’acatar la llei». Un altre conservador, Roger Gale, ha considerat un deshonor no complir el pactat.  «No podem soscavar la nostra credibilitat internacional. Gran Bretanya és un país honorable i aquest honor no està a la venda o és moneda de canvi».

Segellar un acord

Les intervencions del ministre i del cop de porta del màxim assessor legal han coincidit amb l’inici de la vuitena ronda de negociacions entre el Regne Unit i la Unió Europea, que en aquesta ocasió se celebren fins dijous a Londres. L’esperança de desbloquejar la situació és mínima. A més de donar a entendre que no complirà allò fins ara acordat, Johnson amenaça d’abandonar les negociacions si aquesta setmana no es fan progressos. El primer ministre vol segellar un acord abans del 15 d’octubre.  «No podem permetre’ns el continuar picant sobre les mateixes coses després de sis mesos de diàleg», ha declarat en un comunicat el negociador britànic, David Frost, qui ha demanat «realisme» a Brussel·les. «Si no podem aconseguir-ho en el temps limitat que ens queda, comerciarem en els termes en què la UE ho fa amb Austràlia. Estem activant els preparatius per a final d’any». Michel Barnier, el cap negociador de la UE, ha demanat als britànics més «flexibilitat» per acostar posicions.

Notícies relacionades

És possible que Johnson vagi de farol, quan la negociació entra en la seva fase decisiva i el temps apressa. Però, cada vegada sembla més probable que estigui disposat a trepitjar l’accelerador quan vaig arribar a la vora del precipici i decideixi que el Regne Unit marxi sense cap acord comercial. «Seria un bon resultat», ha arribat a afirmar.  La patronal, cada vegada més alarmada, li recorda que, en cas contrari, aquesta seria una sortida catastròfica, mentre per segon dia consecutiu la lliura esterlina va caure al mercat de divises.

Empresaris i farmacèutics

«Enmig d’aquest soroll i les negociacions, les empreses del Regne Unit i de la Unió Europea ho tenen clar: un bon acord és essencial», ha declarat a ‘The Guardian’ Josh Hardie, vicedirector de CBI, l’organització empresarial més gran del país. «Un acord serà el fonament per a la recuperació post-Covid al continent».  En una carta al diari ‘The Times’, un grup de metges, gerents d’hospitals i representants del sector farmacèutic han advertit a Johnson que el sector sanitari corre el risc de veure’s «desbordat» pel combinat de ruptura amb la UE sense acord i la Covid-19 i posar en perill la vida dels pacients.  

La reputació internacional en joc

Jonathan Jones és el sisè alt funcionari del cercle governamental que dimiteix des de començament d’any. Un prestigiós advocat que va assessorar en la redacció de l’acord que Johnson pretén incomplir. La maniobra és il·legal, com el mateix Govern ha reconegut. L’Acord de Retirada especifica que les obligacions envers la UE contingudes al document tenen preeminència sobre les lleis domèstiques del Regne Unit. Les modificacions que vol introduir el Govern serien una violació de la Convenció de Viena sobre tractats internacionals. L’excusa que la modificació és «específica i limitada» resulta ridícula. De cap manera es pot justificar que un acord negociat i aprovat per la UE i el Parlament britànic pugui modificar-lo unilateralment el Govern gaires mesos més tard. El cop per a la reputació del Regne Unit pot ser enorme. Un alt funcionari, citat per ‘The Times’, adverteix que «si un país diu que s’até a un sistema de normes internacional, no queda gaire bé començar a comportar-se com Rússia».