Un divorci complicat

Johnson amenaça d'eliminar part de l'acord del 'brexit' sobre Irlanda del Nord

jmexposito54124535 britain s prime minister boris johnson speaks during questio200717190823

jmexposito54124535 britain s prime minister boris johnson speaks during questio200717190823 / UK Parliament Jessica Taylor

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El primer ministre britànic, Boris Johnson, està pressionant la Unió Europea amb l’amenaça de saltar-se compromisos jurídics i polítics adquirits pel Regne Unit amb Brussel·les en el marc del ‘brexit’Un anunci que ha realitzat la vigília de la represa de les negociacions sobre la relació comercial que ha de regir després de la sortida del Regne Unit de la família europea. El Govern britànic està preparant una nova legislació per invalidar parts de l’Acord de Retirada amb la Unió Europea, segons ha avançat el Financial Times.

La batejada com a Llei de Mercat Intern, que serà presentada al Parlament aquest dimecres, pretén eliminar un punt tan vital com són els acords duaners assolits per evitar el retorn a una frontera física amb la República d’Irlanda. El Regne Unit s’alliberaria de l’obligació d’establir un control de mercaderies des de la Gran Bretanya a Irlanda del Nord, anul·lant el firmat pel mateix Johnson el gener passat amb els socis comunitaris.  Segons l’oficina del primer ministre a Downing Street, es tracta un pla en la reserva, en cas que fracassin les negociacions sobre l’acord comercial que es reprenen aquest dimarts.

Procediment impudent

La reacció de Brussel·les no s’ha fet esperar. «Tot el que es va firmar en el passat ha de ser respectat. És la base de la confiança per al futur», ha declarat el cap negociador de la UE, Michel Barnier. El ministre d’Afers Exteriors d’Irlanda, Simon Coveney, adverteix que un projecte de llei com el que prepara Londres seria una «manera molt imprudent de procedir».  

Les tenses discussions entre Londres i Brussel·les entren ara en una fase decisiva. «Concloguem un acord amb els nostres amics europeus abans del Consell Europeu del 15 d’octubre. Si no és així, no veig la possibilitat que hi hagi un acord de lliure comerç entre nosaltres i tots dos haurem d’acceptar-lo i passar a una altra cosa», afirma Johnson.

Notícies relacionades

El termini és similar al que s’ha fixat la Comissió Europea, de manera que hi hagi el temps mínim requerit per a la tramitació i ratificació del document, abans de la seva entrada en vigor el 31 de desembre, quan conclou el període de transició.

El mirall del Canadà

Johnson repeteix que vol un acord amb la UE similar al del Canadà, cosa que implicaria atenir-se als protocols establerts per l’Organització de Lliure Comerç. Sobre el terreny implicaria aranzels en les exportacions i controls duaners. Malgrat això, afirma que una ruptura sense acord i aquest arranjament «seria un bon resultat per al Regne Unit». 

Temes:

Regne Unit