EL KREMLIN, EN DUBTE

¿Què és el Novitxok, l'agent amb el qual va ser enverinat Navalni?

La neurotoxina, desenvolupada per la Unió Soviètica, és més mortífera que el gas sarín

navalni

navalni

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La substància amb la qual ha sigut enverinat l’opositor rus Alexey Navalni, ingressat en coma a Alemanya, és una potent neurotoxina que forma part del grup dels agents Novitxok. Aquesta família de verins va ser desenvolupada a la Unió Soviètica i a Rússia en els anys 80 i 90 i es pot administrar en forma de líquid, pols o aerosol. Els experts asseguren que és més letal, fins i tot, que altres agents nerviosos com el gas sarín.

Causa espasmes musculars que poden provocar parada cardíaca i acumulació de fluid als pulmons que pot ser mortal, així com danys en altres òrgans i cèl·lules nervioses. 

Agent nerviós difícil de detectar

Els experts posen èmfasi en la dificultat de detectar la ingesta d’aquesta substància, considerada de quarta generació, perquè produeix efectes que es confonen amb altres malalties al no deixar rastre a la sang. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va remarcar que, després de fer les comprovacions, no hi ha cap dubte de la presència de la substància al cos de l’opositor.

El precedent de Serguei Skripal

Notícies relacionades

La substància és la mateixa amb la qual va ser enverinat el 2018 l’exagent doble rus Serguei Skripal i la seva filla Iúlia a Salisbury en un parc de la localitat britànica de Salisbury. Tots dos van aconseguir sobreviure a l’atac, que les autoritats britàniques van atribuir a agents russos.

Arma prohibida

L’Organització per a la Prohibició d’Armes Químiques va actualitzar el 2019 la seva llista de substàncies prohibides per incloure el Novitxok. Els seus 193 estats membres van acordar per consens incloure aquesta substància en les llistes de compostos químics tòxics i els seus precursors, com el gas sarín o el clor, recolzant així una proposta conjunta d’Holanda, els Estats Units i el Canadà. 

Temes:

Rússia