CRISI SANITÀRIA

Brussel·les, en guàrdia pel tancament de fronteres d'Hongria

La Comissió Europea insta el Govern de Viktor Orbán a evitar qualsevol discriminació en l'aplicació de les restriccions

zentauroepp54730072 hungarian police officers check the papers of commuters at t200901174948

zentauroepp54730072 hungarian police officers check the papers of commuters at t200901174948 / ROBERT JAEGER

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La decisió d’Hongria de tancar les seves fronteres des d’aquest 1 de setembre a tots els visitants estrangers, amb l’excepció dels ciutadans dels països de Visegrad –República Txeca, Polònia i Eslovàquia– que aportin un test de coronavirus negatiu realitzat en els últims cinc dies, ha irritat la Comissió Europea, que ha enviat aquest dimarts una carta al Govern de Viktor Orbán instant-lo a evitar qualsevol mesura discriminatòria que pugui posar en risc l’espai de lliure circulació de Schengen.

La missiva, que porta la firma dels comissaris de Justícia, Didier Reynders, i d’Interior, Ylva Johansson, recorda la importància de salvaguardar «la integritat de l’espai Schengen i d’aplicar les mesures frontereres de forma no discriminatòria per a tots els ciutadans de la Unió Europea i residents». «Qualsevol mesura que no compleixi aquests principis fonamentals del dret de la UE ha de retirar-se immediatament», han reclamat, en relació amb una decisió que, segons Budapest, és necessària per frenar l’augment de casos de Covid-19 al país. 

«Hi ha regles clares sobre la lliure circulació de persones, i tots els estats membres han de seguir-les», ha avisat el portaveu comunitari Christian Wiegand, que ha recordat la importància de reforçar la coordinació entre els Vint-i-set i evitar decisions unilaterals, com va ocórrer la primavera passada quan el tancament de fronteres va posar en qüestió la lliure circulació dins de l’espai Schengen. 

Més coordinació

Notícies relacionades

Per a això, la Comissió Europea treballa, ha explicat, en una nova proposta de recomanació al Consell que podrien presentar en els pròxims dies. Segons un document de treball remès als estats membres a principis d’agost, Brussel·les aposta per reforçar la coordinació en diversos àmbits. En primer lloc, establint criteris comuns a l’hora d’introduir restriccions de viatge en funció del risc epidemiològic, utilitzant elements com la taxa d’incidència, el percentatge de tests positius, la tendència o la política de tests. 

En segon, utilitzant una nomenclatura comuna a l’hora de definir l’estatus i la tendència a les regions dels estats membres (per mitjà de codis de colors, per exemple), i, en tercer, definint una estratègia comuna cap a les persones que arriben de zones considerades d’alt risc. «En comptes de rebutjar l’entrada, els estats membres haurien de permetre a les persones que arribin d’una regió de la UE classificada com a vermella sotmetre’s a procediments apropiats i proporcionats per reduir el risc per a la salut pública, com quarantenes o test a la sortida o arribada», sosté el document.