ACORD DE PAU

Israel i els Emirats escenifiquen el seu acostament històric amb el seu primer vol directe

Kushner insta els palestins a deixar d'estar «ancorats en el passat» i asseure's a la taula de negociació

L'avió sobrevola l'espai aeri de l'Aràbia Saudita, un país amb el qual Tel-Aviv no té relacions

zentauroepp54716235 u s  president donald trump s senior adviser jared kushner  200831135348

zentauroepp54716235 u s president donald trump s senior adviser jared kushner 200831135348 / Nir Elias

3
Es llegeix en minuts
Agencias

El primer vol comercial entre Israel i els Emirats Àrabs Units (EAU) va aterrar aquest dilluns a l’aeroport d’Abu Dhabi procedent de Tel-Aviv, amb assessors del president dels EUA, Donald Trump, i del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, per ultimar l’acord de normalització anunciat el 13 d’agost i que es firmarà a Washington en les pròximes setmanes.

L’assessor i gendre de Trump, Jared Kushner, que diumenge va suggerir a Jerusalem que més països àrabs seguiran els passos dels Emirats, lidera la delegació israeliano-nord-americana que donarà forma a l’establiment de relacions diplomàtiques entre Israel i els EAU.

L’assessor de seguretat nacional dels Estats Units, Robert C. O’Brien, i el seu homòleg israelià, Meir ben Shabat, formen part de la delegació que inclou set equips de treball per definir l’obertura d’ambaixades, la cooperació en turisme i cultura, ciència i inversió, entre d’altres.

Per afegir més simbolisme al viatge, l’avió de la companyia israeliana El Al, batejat amb el nom de «pau» en hebreu, àrab i anglès, va sobrevolar l’espai aeri de l’Aràbia Saudita, un país amb el qual Israel no té relacions, però amb el qual manté una discreta cooperació en matèria de seguretat i intel·ligència. «És la primera vegada que això passa i vull agrair al regne de l’Aràbia Saudita que ho hagi fet possible», va dir Kushner després d’aterrar.

«Vol històric»

L’assessor de Trump va qualificar el vol d’«històric» i va manifestar la seva confiança que «sigui l’inici d’un periple encara més històric per al Pròxim Orient». Kushner també va allargar la mà als palestins, i els va reclamar que deixin d’estar «ancorats al passat». «S’han d’asseure a la taula. La pau estarà llesta per a ells, una oportunitat estarà llesta per a ells tan aviat com estiguin llestos per abraçar-la», va afegir.

La reacció a Gaza i Cisjordània va ser de rebuig absolut. «És dolorós veure un avió israelià aterrar als Emirats Àrabs Units», va declarar el primer ministre, Mohammad Stayeh, abans de reiterar que l’acord entre Israel i els Emirats és «una clara violació de la postura àrab sobre el conflicte palestino-israelià», informa l’agència de notícies Wafa. Una postura que posava com a condicionis per a la normalització de les relacions diplomàtiques amb Tel-Aviv el final de l’ocupació i la consecució d’un Estat palestí.

El moviment islamista Hamàs, que governa de facto a Gaza, va ser molt més contundent i va qualificar la visita de la delegació israeliano-nord-americana a Abu Dhabi com «una punyalada per l’esquena al poble palestí».

Intercanvis comercials

A Abu Dhabi, està previst que les delegacions a bord de l’avió es reuneixin amb responsables dels Emirats durant dos dies, consagrats a negociar qüestions relatives a la seguretat, el comerç, la cooperació científica, el turisme o els procediments d’obtenció de visats per a ciutadans dels dos països. Alguns analistes citats per l’agència AFP afirmen que les relacions bilaterals estaran presidides per intercanvis comercials importants i que no es tractarà d’una pau «freda», marcada únicament per la coordinació sobre seguretat i poca cosa més.

Notícies relacionades

Aquest acord entre Israel i els Emirats podria obrir la porta a altres de similars a la regió. La setmana passada, el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, va realitzar una gira pel Sudan, Bahrain i Oman, amb l’objectiu de convèncer aquests països de seguir l’exemple dels Emirats. A més, Netanyahu ja s’ha reunit en els últims mesos amb dirigents del Sudan, el Txad i Oman. «Són les trobades de les quals se’n té notícia, però hi ha hagut moltes més reunions amb líders àrabs que no han sigut publicades per la premsa destinades a normalitzar les relacions amb Israel», va dir Pompeo aquest diumenge sense donar-ne més detalls.

Amb la firma de l’acord entre Israel i els Emirats, que es firmarà a finals de setembre o el mes d’octubre a la Casa Blanca, actualment els EAU són el tercer país àrab amb relacions diplomàtiques amb Israel, després d’Egipte (1979) i Jordània (1994).