DECISIÓ POLÈMICA DE BOLSONARO

El Brasil endureix l'avortament dies després del cas de la menor violada de 10 anys

Al país sud-americà només es pot interrompre l'embaràs en cas de violació, malformació o risc per a la mare

Els nous requisits inclouen obligar la dona a veure el fetus abans de la intervenció a través d'una ecografia

ed6d646b-78fc-4ec9-a2f3-111ab191abb8-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Durant la primera meitat de 2020, almenys 642 brasileres de 10 a 14 anys van ser ingressades en un hospital per avortar, ja sigui per decisió mèdica o legal, o per complicacions de l’embaràs. Però aquestes xifres no li diuen gaire cosa al Govern d’ultradreta. Per pressió del grup parlamentària evangelista, el president Jair Bolsonaro va ordenar que s’endureixin els requisits per a les víctimes de violació que desitgin interrompre la seva gestació. D’ara endavant, el personal mèdic ha de dir a la dona que pot veure l’embrió o el fetus a través d’un ultrasò. La mesura es coneix dies després de la tensió viscuda en el gegant sud-americà pel cas de la menor de 10 anys que havia sigut violada pel seu oncle sistemàticament i  gràcies a una resolució judicial rebutjada pels conservadors, va aconseguir que se li concedís el seu dret a interrompre el procés de gestació. 

El diputat federal i exministre de Salut, Alexandre Padilha, va presentar immediatament un projecte de supressió dels efectes de l’ordre emesa pel ministre de Salut, Eduardo Pazuello, un general sense experiència en la matèria que compleix al peu de la lletra les comandes del president Jair Bolsonaro. Enmig de la crisi de morts per Covid-19, que aquesta setmana es van situar a prop de les 120.000, Pazuello va estampar la seva firma en la nova normativa segons la qual és la policia la que ha d’aportar als metges «un relat detallat» de la violació i la seva víctima, alhora, ha de ser «advertida expressament» que pot ser processada per frau i avortament il·legal si no pot provar la seva denúncia. D’acord amb Padilha, que va estar al capdavant de la cartera de Salut durant la presidència de Luiz Inácio Lula da Silva, el pas fet per les actuals autoritats no fa més que «criminalitzar a la dona embarassada» en contra de «les recomanacions internacionals». 

Setze legisladors de la Cambra baixa, entre ells Feghali, van escriure una carta a la cap de drets humans de l’ONU, Michelle Bachelet, instant-la a intervenir contra el decret com un assumpte de protecció als drets de la dona. 

Una societat mobilitzada

Notícies relacionades

El Brasil només permet l’avortament en casos de violació, perill per a la vida de la dona o anencefàlia per defectes congènits greus. El cas de la menor violada pel seu oncle va provocar mobilitzacions i controvèrsies al llarg del país.  «Afortunadament, les manifestacions humanistes i solidàries van ser majoritàries», van assenyalar Silvia Pimentel i Alice Bianchini en un article publicat pel diari paulista ‘Folha’. «Contràriament al disposat en el Codi Penal i les recomanacions internacionals, la ministra de la Dona, Família i Drets Humans, Damares Alves, lamentablement, va declarar que la nena ha de portar l’embaràs a terme i va titllar d’irresponsables les autoritats legals i sanitàries que el van autoritzar. Aquestes posicions van produir una escena surrealista. A mitjans del segle XXI, vam assistir a les disposicions establertes en un Codi Penal que compleix 80 anys, sent qüestionades i irrespetades a partir d’una ideologia religiosa neoconservadora que, des de fa alguns anys, ha mirat d’obstaculitzar, a les Amèriques i en altres contextos, la igualtat de gènere, especialment pel que fa a l’autonomia reproductiva de dones i nenes».

«Principis bíblics»

Alves és una pastora evangelista que va patir una violació també durant la seva infantesa, no va poder explicar les raons d’haver reduït a la meitat el pressupost del Programa de Protecció de Nens, Nenes i Adolescents Amenaçats de Mort (PPCAAM) a Espírito Santo, la ciutat on va tenir lloc l’episodi que va commocionar a part de la societat.  Alhora, el Govern de Bolsonaro té uns altres dos ministres que responen a les esglésies pentecostals. Un d’ells, el titular d’Educació, Milton Ribeiro, es va decidir, al caliu dels debats relacionats amb la menor violada, accelerar les reformes en la seva àrea i introduir els «principis bíblics» en l’ensenyament. Mentre el general Pazuello firmava la seva ordre, Inez Augusto Borges era nomenada assessora especial del ministre Ribeiro. «Estem experimentant una crisi mundial d’autoritat, una crisi mundial en relació amb el Govern, i necessitem entendre què és el Regne de Deu», va dir.