eleccions de novembre

Trump: «Biden és el cavall de Troia del socialisme»

El president dels EUA accepta la nominació republicana amb la promesa de superar el coronavirus i rellançar l'economia

El líder conservador descriu els seus rivals polítics com un partit de radicals socialistes que volen enfonsar el país

zentauroepp54671625 trump200828074430 / Erin Scott POOL

zentauroepp54671625 trump200828074430
trump-discurso-muro

/

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Amb focs artificials dibuixant sobre el cel de Washington la meta electoral de «2020» i un cantant d’òpera al balcó de la Casa Blanca s’ha tancat aquesta passada matinada la Convenció Nacional Republicana, convertida en una oda exuberant a la figura de Donald Trump, el líder que ha convertit el partit d’Abraham Lincoln  en poc més que un culte a la seva persona. El president dels Estats Units ha acceptat formalment la nominació per competir el mes de novembre per la reelecció amb la promesa de fer el seu país «més gran del que mai va ser» i després de presentar-se com el salvador de la pàtria davant el perill que representa Joe Biden. Un candidat demòcrata a qui va descriure com «el cavall de Troia del socialisme» radical que aspira, segons les seves pròpies paraules, a desmantellar el mode de vida americà

Aquest final de festa del conclave conservador passarà a la història, però no ho farà pel discurs llegit per Trump, massa llarg i tediós, sense el procaç entreteniment dels seus mítings, sinó per la seva posada en escena. Mai abans un president havia utilitzat un edifici públic tan sagrat com la Casa Blanca per posar-lo al servei del seu partit polític durant una Convenció, una cosa que segons alguns experts és il·legal. Però això és el que va fer ahir a la nit el novaiorquès als jardins de la mansió presidencial, on va asseure uns 1.500 convidats, gairebé tots sense mascareta i entaforats a les cadires. Tot un símbol de com ha gestionat la pandèmia de coronavirus. «Per salvar tantes vides com sigui possible, ens estem centrant en la ciència, els fets i les dades», va arribar a dir sense cap rubor. 

El seu discurs va perfilar un horitzó tan optimista si el seu mandat es renova com aterridor si els demòcrates recuperen el poder. «Tot el que hem aconseguit està ara en perill», va dir Trump. «Mai el votant es va enfrontar a una decisió més clara entre dos partits, dues visions, dues filosofies i dues agendes. Aquestes eleccions decidiran si salvem el somni americà o permetem que l’agenda socialista faci caure el nostre estimat destí», va afegir. «Ells no veuen els EUA com el país més lliure, just i excepcional sobra la terra. El veuen com una nació malvada que ha de ser castigada pels seus pecats». 

Va ser més d’una hora d’ells contra nosaltres, el divideix i venceràs que Trump ha utilitzat durant tota la seva presidència. I el cert és que en aquesta Convenció hi ha hagut un esforç genuí d’atraure un sector de l’electorat demòcrata. Tant els seus votants més moderats, com els afroamericans, molt més representats en aquesta Convenció del que tenen en el gabinet del president, on només hi ha un ministre negre. «Jo he fet més per la comunitat negra en tres anys que Joe Biden en 47 anys», va dir després de recordar-los que l’atur afroamericà estava abans de la pandèmia en mínims històrics o la reforma del sistema penal aprovada de forma bipartidista al Congrés. 

Notícies relacionades

Però la por continua sent la seva arma favorita, un recurs que també van utilitzar els demòcrates fa una setmana, amb la diferència que han tingut quatre anys per sustentar els seus arguments. «Biden no és el salvador de l’ànima d’Amèrica, sinó el destructor de l’ocupació nord-americana i, si li donen l’oportunitat, també de la nostra grandesa». Trump va afirmar que, si arriba a la Casa Blanca, «els violents anarquistes, agitadors i criminals amenaçaran els nostres ciutadans». Es destruiran els suburbis, es confiscaran les armes i la Xina passarà a ser amo del país.

«L’historial de Biden és vergonyós, una de les traïcions més catastròfiques de la nostra història recent». El va acusar d’haver venut els treballadors amb el seu suport al tractat de lliure comerç que Trump ha rescindit o renegociat. Fins i tot en 41 ocasions va arribar a pronunciar el nom del seu rival.