DEBAT SOBRE EL TELETREBALL

Johnson vol que tots els treballadors tornin a l'oficina

El Govern, dividit sobre la qüestió, inicia una campanya per incentivar la tornada

El 40% dels empleats britànics continuen desenvolupant la seva activitat des de casa

zentauroepp54648901 london  united kingdom   26 08 2020   a jogger runs past off200828180016

zentauroepp54648901 london united kingdom 26 08 2020 a jogger runs past off200828180016 / ANDY RAIN

2
Es llegeix en minuts
A. Niubó

Boris Johnson iniciarà aquest dilluns una campanya per animar els empleats que continuen teletreballant tornar a les oficines per recuperar la normalitat que hi havia abans de la pandèmia. La campanya coincidirà amb la tornada a l’escola dels nens i creu que això facilitarà als pares abandonar la seva reclusió. És una nova fase de la desescalada iniciada a finals de maig.

Johnson vol que els empresaris garanteixin la seguretat a les oficines als seus empleats i que els demanin que tornin. En aquests moments, el 40% de la força laboral continua treballant des de casa. Els sectors de l’educació, la informació i la comunicació tenen el 70% dels treballadors exercint les seves tasques des de casa. I un estudi de la BBC conclou que la meitat de les empreses no tenen cap intenció de facilitar la tornada a les oficines dels seus treballadors.

També s’ha de tenir en compte que a partir de la setmana que ve el Govern reduirà els ajuts a les empreses per al sistema de compensacions (l’equivalent als ertos a Espanya), que serà tallat a finals d’octubre. Afectarà també el mig milió de treballadors del sector bancari que són al centre financer de Londres, conegut com la City. El problema és que aquest territori d’oficines s’ha convertit en una espècie de ciutat fantasma. Els bancs britànics no tenien previst que els seus empleats tornessin a les oficines fins al gener del 2021.

Pressions de la patronal

La patronal empresarial (CBI, en anglès) ha sigut la que més ha pressionat el Govern perquè prengués aquesta decisió. Han advertit del perjudici que pot suposar per a l’economia que els centres financers continuïn tancats. El ministre de Transport, Grant Shapps, és un dels que recolzen la iniciativa i va afirmar que certa part de la feina no es pot fer de forma remota. No obstant, el ministre de Sanitat, Matt Hancock, va afirmar que és més important el resultat dels treballadors que el lloc des del qual treballin. Això demostra que no hi ha una unanimitat dins de l’Executiu de Johnson.

Notícies relacionades

Sí que hi ha unanimitat en l’oposició contra aquesta campanya. «Ningú pot ser forçat a elegir entre la seva salut i la seva feina», va avisar Lucy Powell, la responsable de negocis laborista. I va demanar al Govern que retirés la campanya, que serà promoguda a través de ràdios i televisions. Tem que pugui incentivar els empresaris a acomiadar els empleats que no vulguin tornar. L’Executiu va replicar que això no passarà.

També els sindicats van criticar la campanya. «El primer ministre necessita un pla creïble per ajudar més gent a anar a la feina [ja que la majoria utilitzen el transport públic] i a tenir un entorn de treball sa, no una campanya de por», va dir Frances O’Grady, secretària general de TUC, principal sindicat britànic. Tampoc cap dels governs nacionals amb poder transferit adoptaran la campanya. Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord han rebutjat el pla. La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, la va titllar de «campanya d’intimidació».