UNA XACRA QUE S'HA D'ERRADICAR

Boicot històric de l'esport professional als EUA contra el racisme

La NBA, la lliga femenina de bàsquet, el beisbol i el futbol, entre els esports que paralitzen la seva activitat per protestar contra la violència policial

zentauroepp54654808 kissimmee  united states   26 08 2020   the court remains em200827205002

zentauroepp54654808 kissimmee united states 26 08 2020 the court remains em200827205002 / JOHN G MABANGLO

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

No ha sigut el virus de la Covid-19 sinó el virus del racisme el que ha convulsat les competicions esportives professionals als Estats Units. La majoria de les lligues del país van paralitzar dimecres la seva activitat en protesta pel recent cas de brutalitat policial a la població de Kenosha, a l’estat de Wisconsin, on un agent va cosir a trets per l’esquena a Jacob Blake, un home negre que seguirà vivint però que no podrà tornar a caminar. 

Aquesta vegada ha sigut la NBA, la millor lliga de bàsquet del món, la que ha encapçalat la protesta contra el racisme i la violència policial. En concret han sigut els Milwaukee Bucks, precisament de Wisconsin, els que van decidir dimecres a la nit no disputar el partit de ‘play-off’ davant Orlando Magic. Un boicot que no té més precedents que l’aturada que van escenificar els Boston Celtics de Bill Russell per alçar la veu contra la injustícia racial el 1961, segons ‘ESPN’. 

«En els últims dies, a casa nostra, a Wisconsin, hem vist l’horrorós vídeo de Jacob Blake rebent set trets d’un oficial de policia a Kenosha i els tirotejos addicionals contra els manifestants. Malgrat les demandes aclaparadores de canvi no hi ha hagut acció, així que el nostre enfocament no pot estar al bàsquet», va dir el capità George Hill, que va llegir un comunicat rubricat per tota la plantilla. «Demanem justícia per a Jacob Blake i que els policies retin comptes», va afegir Hill.

«Ens estan caçant, ens estan disparant» 

La NBA i l’Associació de Jugadors van recolzar la postura dels Bucks. Tant Los Angeles Lakers com els Clippers van votar a favor d’interrompre el torneig, en contra de la posició d’altres equips, malgrat que tot indica que s’hauria arribat ja a un acord per reprendre la competició. Especialment emotiva va ser la declaració de l’entrenador afroamericà dels Clippers, Doc Rivers: «Ens estan caçant, ens estan disparant. Estimem aquest país, però és aquest país el que no ens estima a nosaltres», va expressar amb llàgrimes als ulls. «Jo crec en els bons policies, el meu pare ho era», va remarcar. Donald Trump, no obstant, no ha perdut l’ocasió per atacar la lliga de bàsquet. «Crec que la NBA s’està comportant com una organització política i això no és bo per a l’esport ni per al país». 

La lliga femenina de bàsquet (WNBA) també es va afegir al boicot. Molt impactant va ser el gest de les jugadores del Washington Mystic, que es van agenollar a la pista portant una samarreta amb set punts negres dibuixats a l’esquena, els set trets que va rebre Blake. A la part davantera van gravar el nom de la víctima, de 29 anys, abatuda quan es disposava a entrar al cotxe on l’esperaven els seus tres fills

El crit de protesta de l’esport professional és un reflex de la frustració que s’ha apoderat de part del país, que veu com les protestes massives dels últims mesos no s’han traduït en reformes de pes. L’altra meitat sembla negar que existeixi el problema, com va quedar patent dimecres en la Convenció Republicana. El vicepresident, Mike Pence, va negar que els vells prejudicis racials continuïn contaminant l’actitud d’un sector important de les forces de l’ordre. Dues visions cada dia més enfrontades i irreconciliables.

El futbol, el beisbol i el tennis se sumen a l’aturada 

Notícies relacionades

També es van ajornar dos partits de les Grans Lligues de beisbol. La primera franquícia que es va negar a jugar va ser la dels Milwaukee, que s’havien d’enfrontar a Cincinnati. Un exemple que van secundar diversos equips més de la lliga de futbol. La protesta va paralitzar també el Masters 1.000 de Cincinnati després que la tennista japonesa Naomi Osaka, de pare haitià, es negués a disputar la semifinal. «Veure el genocidi continu dels negres en mans de la policia honestament m’està fent venir mal de panxa», va lamentar l’ex número u del món, que al final va acceptar seguir amb el torneig a partir de divendres.

L’hoquei gel, a la seva

Una de les poques competicions dels EUA que va prosseguir amb la seva activitat va ser la NHL d’hoquei sobre gel, una de les lligues més blanques del país, formada en més del 90% per jugadors blancs. Però això no va impedir que alguns aixequessin la veu. «És increïble per a un home negre que juga a l’hoquei la falta de reacció i reconeixement de la NHL davant aquesta situació, és molt insultant», va dir el jugador dels San Jose Sharks, Evander Kane.