DESASTRE NATURAL

Una riuada sobtada deixa almenys 100 morts a l'Afganistan

La inundació, de matinada, destrossa unes 500 vivendes i carrers de la ciutat de Charikar

zentauroepp54650670 locals find the body of a woman killed in a mudslide followi200826171910

zentauroepp54650670 locals find the body of a woman killed in a mudslide followi200826171910 / Rahmat Gul

2
Es llegeix en minuts
Efe

Una forta riuada al nord de l’Afganistan va causar aquest dimecres almenys 100 morts i altres tants ferits, a més de deixar al seu pas mig miler de vivendes devastades i carrers destruïts, en una nova catàstrofe natural en aquest país colpejat per la guerra.

La inundació va començar de matinada, quan els veïns dormien, i va afectar sobretot la capital de la província de Parwan, Charikar, a uns 60 quilòmetres de Kabul.

«Era com el dia del judici final», va recordar en una conversa telefònica amb Efe el jove Samiullah, de 20 anys. «La inundació va començar cap a les tres o les tres i mitja del matí [...]. Tothom es va despertar i va mirar de salvar-se, ningú sabia on eren els altres. La meva mare va quedar atrapada al soterrani de la casa i va morir», es va lamentar.

Entre la runa també van trobar els cossos sense vida de dos fills dels seus veïns, un nen i una nena.  «Hi ha moltes altres víctimes entre els meus veïns, molta gent segueix sota el fang i els seus cadàvers encara no han sigut recuperats», va dir.

Equips de rescat

Els equips de rescat van treballar tot el dia «recuperant cadàvers, desembarassant carreteres bloquejades, buscant desapareguts i brindant assistència d’emergència als afectats», va explicar el viceportaveu del governador de Parwan, Rahmatullah Haidari.

Les autoritats no van donar un nombre total de desapareguts, tot i que van confirmar que els danys a la propietat són «molt alts» i que unes 500 cases han resultat afectades o destruïdes

El president afganès, Ashraf Ghani, va expressar la seva pena per les inundacions. «El president del país està profundament entristit per les notícies de pèrdues humanes i financeres a causa de les inundacions a la província de Parwan i altres parts del país», va dir el Palau Presidencial en un comunicat.

A més de prometre l’assistència dels organismes públics, Ghani també va fer una crida als comerciants, empresaris i organitzacions humanitàries per «entregar la necessària ajuda a les persones afectades».

Notícies relacionades

Els talibans, en un comunicat, també van lamentar les víctimes per les inundacions i van demanar als seus combatents a la zona que prestessin en la mesura que sigui possible ajuda als afectats.

L’Afganistan pateix amb freqüència desastres naturals que provoquen nombroses pèrdues humanes, com els corriments de terra que van causar la mort de 2.000 persones el maig del 2014 al nord-est del país, una situació agreujada per gairebé dues dècades de guerra.