LLARGA INVESTIGACIÓ

Detinguda una diputada brasilera per l'assassinat del seu marit

Flordelis dos Santos, també pastora evangelista i mare de 55 fills, va encarregar la mort a un dels seus fills

La policia ha tardat més d'un any a dilucidar un cas que ha sigut seguit per la societat com una sèrie de suspens

zentauroepp54625304 files  handout file photo released by the brazilian deputies200825124335

zentauroepp54625304 files handout file photo released by the brazilian deputies200825124335 / MICHEL JESUS

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Ni tan sols a l’escriptor de la imaginació més frondosa se li hauria ocorregut semblant personatge: una pastora evangelista i diputada de dretes, mare de 55 fills, és assenyalada, després de mesos d’investigació, com l’autora intel·lectual de l’assassinat del seu marit, també pastor, a qui suposadament va enverinar sistemàticament amb arsènic durant sopars opípars però no va poder treure-li la vida. Va haver d’esperar que li disparessin 30 trets. Alguns van impactar als testicles.

La història és, no obstant, real i sobresalta els brasilers com si fos part d’una sèrie televisiva. La protagonista estel·lar és Flordelis dos Santos de Souza, predicadora, cantant i integrant del bloc evangèlic que sosté en el Parlament el president Jair Bolsonaro. La Policia Civil ha arribat a la conclusió irrefutable: ella ha estat darrere del crim d’Anderson do Carmo. Flordelis ha suggerit que només se sotmet a la voluntat divina. Hores abans que la força de seguretat donés a conèixer el resultat de les seves perícies, la pastora va realitzar un dels seus oficis que sempre inclouen música i ball.  «Passarà. Encara no ha arribat al seu límit, passarà», va cantar davant de la seva feligresia a la perifèria de Rio de Janeiro, com si es considerés més enllà del bé i el mal. De moment, té immunitat parlamentària.

Ascens i caiguda

Flordelis es va criar en un barri marginal carioca. El 1998 es va fer coneguda pel seu disc ‘Multitud’. El seu àlbum ‘Fuego y unión’ la va consolidar, 12 anys després, com a referent de l’anomenat gospel brasiler. Però encara va fer un pas més audaç: mare de quatre fills, va decidir adoptar 51 nens, 37 nens que havien sobreviscut a un dels episodis de violència més atroços de Rio de Janeiro, la matança de La Candelaria, el 1993. La parella que constituïa amb el pastor es presentava davant la societat com un model de filantropia i abnegació. Flordelis va arribar fins i tot al cine. La pel·lícula ‘Basta una palabra para cambiar’, va explicar el 2009 en clau documental dramatitzat la seva salvació a través de la fe.

El conservadorisme polític la va rebre amb braços oberts quan es va afegir a les files del Partit Social Democràtic (PSD). Com a diputada electa va participar activament dels fastos d’unció de Bolsonaro a Brasília, l’1 de gener del 2019. «Quanta expectativa, grans conquistes per al Brasil i Rio de Janeiro», va dir aquell dia. El seu marit també estava exultant. «Una alegria gran i esperança», va dir. No li passava per la seva ment que Flordelis ja havia intentat més d’una vegada acabar amb ell.

El paper dels fills

Amb el verí no n’hi va haver prou per liquidar Do Carmo malgrat les reiterades internacions. Va ser llavors quan la pastora va pensar un pla més agosarat. D’acord amb el fiscal Sérgio Luiz Lopes Pereira, Flordelis va convèncer un dels seus fills que fes el que no estava al seu abast per raons religioses: matar el pastor. «No puc separar-me d’ell, perquè altrament escandalitzaria el nom de Déu», li va explicar en un missatge telefònic, divulgat pel diari ‘Folha’.

Notícies relacionades

El crim es va perpetrar el juny del 2019. La pastora va dir que va ser un atracament i des d’aleshores va fer nombroses fintes per eludir les investigacions. Mai va deixar de presentar-se socialment com una viuda desconsolada que busca justícia. De fet, la setmana passada Flordelis va escriure a Instagram: «Encara estic desconcertada, una part del meu món se n’ha anat per sempre i una part de mi va morir amb tu. Va ser massa cruel el que et van fer i busco força en Déu i en els records per lluitar. T’estranyo molt, t’estimo i mai sortiràs del meu cor». La frase es va acompanyar amb una foto de la parella pujada a un camell, a Egipte.

Després del crim van ser arrestats dos dels fills. A un el van detenir enmig de la vetlla del pastor i no va tardar a confessar que li havia disparat. A mesura que van avançar les investigacions, nou integrants més de la família van ser arrestats. Les motivacions de l’assassinat estarien relacionades amb un tema econòmic. Do Carmo gestionava la caixa de la Comunida Evangélica Ministério Flordelis,  rebatejada com el seu disc: Comunidad Evangélica Ciudad de Fuego. L’univers evangelista mou molts diners. L’enorme capital s’ha acumulat sobre la base del delme. El bisbe Edir Macedo, fundador de la influent Església Universal del Regne de Déu, ha sigut considerat per la revista ‘Forbes’ com a amo d’una fortuna calculada en els 1.100 milions de dòlars. Flordelis no era Macedo però les seves ambicions tampoc coneixien límit. El PSD acaba d’expulsar-la de les seves files. L’àngel de l’altruisme s’havia convertit en un dimoni.