La carrera cap a la Casa Blanca

Els republicans nomenen formalment Trump en l'arrencada de la seva convenció

El president i la seva família estesa seran els grans protagonistes del conclave republicà a Charlotte

Cap expresident o excandidat del partit ha acceptat la invitació per participar-hi durant les seves quatre jornades

42075ea1-662b-485a-b1d7-61d66a3acaca-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump ja és formalment el candidat republicà a la presidència dels Estats Units després que el seu partit el nomenés de manera aclaparadora tot just iniciar-se la convenció que aquesta setmana celebra a Charlotte (Carolina del Nord). No serà una convenció a l’ús. I no només pels rigors imposats pel coronavirus. Trencant amb la tradició de les últimes dècades, Trump pretén intervenir profusament durant les quatre jornades del conclave, una cosa que ja va fer al començar l’espectacle atacant els demòcrates, els mitjans, el vot per correu i el governador de Carolina. Però tampoc és habitual que cap expresident o excandidat del partit hagi acceptat participar en la convenció, on el novaiorquès i la seva família estesa monopolitzaran bona part dels discursos. 

Trump acudeix a la cita després d’una setmana plena de males notícies. Des de l’èxit aconseguit pels demòcrates en la seva convenció fins a l’arrest per frau de Steve Bannon, un dels grans ideòlegs del trumpisme, la marxa de Kellyane Conway de la Casa Blanca i la filtració d’unes gravacions en les quals la seva germana el descriu com una persona «cruel» i «sense principis». Però ara les càmeres seran seves, una oportunitat per vendre els assoliments del seu primer mandat, delinear l’agenda dels pròxims quatre anys i mirar de convèncer el país que és capaç de treure’l de la crisi econòmica i sanitària que afronta. El seu partit ha anunciat que pretén transmetre optimisme i realçar les virtuts de l’experiència nord-americana. 

Provocador

Notícies relacionades

Tot un desafiament per a un president que viu d’explotar greuges reals i imaginaris i continua veient-se a si mateix com un ‘outsider’ envoltat d’enemics. Els més de 300 delegats republicans que han viatjat fins a Charlotte el van rebre al crit de «quatre anys més» i Trump va respondre amb una provocació: «Si voleu tornar-los bojos, digueu 12 anys més». Va prosseguir amb un dels seus temes favorits, el vot per correu, que s’espera que bati rècords en aquestes eleccions de la Covid-19. «El vot per correu és l’estafa més gran en la història de la política, i no només la d’aquest país», va dir després d’haver afirmat prèviament que aquesta modalitat de vot perjudica el seu partit. 

Com va passar amb els demòcrates, s’espera que aquesta convenció serveixi per transmetre unitat en les files conservadores. Però aquesta vegada serà més per omissió que per compareixença. Només hi intervindran els alts càrrecs més fidels al trumpisme, des del secretari d’Estat, Mike Pompeo, que ho farà des d’Israel, fins a l’exambaixadora davant l’ONU, Nikki Haley. També s’ha convidat una parella de Missouri que es va fer famosa per apuntar les seves armes contra una manifestació antiracista del Black Lives Matter i una dona indultada per Trump a instàncies de Kim Kardashian i el seu marit, Kanye West