ACORD IN EXTREMIS

Israel prorroga els pressupostos i evita les quartes eleccions

L'acord sobre els comptes salva Netanyahu d'enfrontar-se a l'electorat per quarta vegada en un any i mig

zentauroepp53835199 israeli prime minister benjamin netanyahu wearing a face mas200621193812

zentauroepp53835199 israeli prime minister benjamin netanyahu wearing a face mas200621193812 / Abir Sultan

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Israel ha evitat una nova convocatòria d’eleccions un dia abans de la data límit. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha anunciat aquest diumenge la pròrroga de l’acord pressupostari per evitar una altra cita electoral. En ple clima d’inestabilitat política, el líder israelià rep aquest dilluns el secretari d’estat nord-americà, Mike Pompeo

«És el moment de la unitat, no de les eleccions», ha dit Netanyahu en una roda de premsa aquest diumenge. «Unim-nos i treballem junts; si actuem en harmonia, aquest Govern arribarà al final del seu mandat». La nova llei aprovada per la Knesset, el Parlament israelià, ha estès la data límit per aprovar el pressupost, que es complia aquest dilluns, fins al 23 de desembre. Sense aquesta pròrroga, el país hauria anat a les seves quartes eleccions en any i mig.

La convocatòria de la roda de premsa a última hora de diumenge va provocar xocs entre els socis de Govern. Els integrants de la coalició Blau i Blanc, liderada per Benny Gantz, han recriminat a Netanyahu que no els avisés del seu anunci i han reconegut que se senten «humiliats». En un comunicat previ, els representants de la coalició ja havien criticat la gestió del líder del Likud.

Processos judicials en marxa

Notícies relacionades

«Fem una crida al primer ministre perquè torni a posar el bé del país al davant en lloc del seu propi bé personal», han dit amb referència als interessos de Netanyahu en certs nomenaments que afectarien els seus processos judicials. «Mentre nou milions de ciutadans esperen unitat i abordar les necessitats de seguretat i la crisi del coronavirus, el Likud està preocupat per les manipulacions polítiques; estan escopint a la cara del públic israelià per consideracions personals», han conclòs. 

Aquesta pròrroga s’emmarca en un moment de gran inestabilitat política al país per l’absència de pressupostos, la crisi del coronavirus i les multitudinàries protestes contra la gestió de Netanyahu. A això s’hi uneix el repunt de tensions amb continus bombardejos a Gaza. A més, la indignació s’ha estès al país després de conèixer-se el cas d’una atroç violació grupal a una de menor de 16 anys.