AL SUD DE L'ARXIPÈLAG

Catorze morts i 75 ferits en un doble atemptat a les Filipines

Les autoritats apunten al grup islamista Abu Sayyaf com a autor de l'atac

zentauroepp54622083 jolo  philippines   24 08 2020   soldiers carry their wounde200824141719

zentauroepp54622083 jolo philippines 24 08 2020 soldiers carry their wounde200824141719 / STR

1
Es llegeix en minuts
Afp

Almenys 14 persones han mort i 75 han resultat ferides, incloent-hi soldats i policies, en un doble atemptat aquest dilluns al sud de les Filipines, que és un bastió de l’islamisme, segons han indicat les autoritats.

L’atac ha tingut lloc a Joló, capital de la província de majoria musulmana de Sulú, on fa molt temps que les forces de seguretat avalades pel Govern combaten el grup Abu Sayyaf.

Set soldats, un policia i sis civils han mort en les explosions, la primera i més potent provocada per un artefacte casolà col·locat en una motocicleta aparcada a la part exterior d’un supermercat, ha dit a la premsa el tinent general Corleto Vinluan.

Poc després s’ha registrat una segona explosió al mateix carrer quan una kamikaze va fer esclatar la càrrega que portava en moments en què la policia tancava l’àrea, ha afirmart Vinluan.

Possible represàlia

Abu Sayyaf està «molt probablement» darrere d’aquest doble atemptat, ha afirmat per la seva banda el tinent coronel Ronaldo Mateo.

Considerada organització terrorista pels Estats Units, Abu Sayyaf és una xarxa d’islamistes filipins a què s’atribueixen els pitjors atemptats a l’arxipèlag, així com segrestos de turistes estrangers i missioners cristians. Té, així mateix, vincles amb militants d’Estat Islàmic (EI), i pretén instaurar un califat al sud-est d’Àsia.

Notícies relacionades

Les explosions d’aquest dilluns es produeixen després de la detenció, a principis d’agost, del líder d’Abu Sayyaf a l’illa meridional de Mindanao, Abdulyihad Susukan. 

Les forces de seguretat estaven en alerta davant la possibilitat d’atacs de represàlia després de la detenció de Susukan, que està acusat de segrestar i decapitar molts estrangers. Està imputat per 23 assassinats, cinc segrestos i sis temptatives d’assassinat, segons fonts policials.