La ultradreta al Brasil

Bolsonaro amenaça un periodista d'omplir-li «la boca amb cops de puny»

El president brasiler està furiós per la divulgació de l'escàndol que relaciona la seva dona i el seu fill Flavio Bolsonaro

Malgrat els signes d'intolerància i les morts per la Covid-19, la figura del capità retirat ha tornat a pujar a les enquestes

bolsonaro-ventana-brasil

bolsonaro-ventana-brasil

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«Les ganes que tinc són les d’omplir-te la boca amb cops de puny». El president brasiler Jair Bolsonaro no va dubtar a amenaçar un periodista del diari ‘O Globo’ després que li preguntés per un escàndol que esquitxa la Primera Dama, Michelle Bolsonaro, i el seu fill, el regidor carioca Flavio Bolsonaro.  Segons denúncies publicades els últims dies, l’expolicia Fabricio Queiroz, un antic conegut de la família presidencial, va fer entre el 2011 i el 2016 una vintena de dipòsits en un compte bancari de la dona del capità retirat per un total de 89.000 de reals (uns 15.892,8 dòlars). Queiroz es troba detingut en el marc d’una investigació de la qual és objecte el menor dels fills del mandatari i que està relacionada amb presumptes desviacions de recursos públics quan es desentrampava com a diputat regional per l’estat de Rio de Janeiro.

A les xarxes socials ràpidament es va fer viral la pregunta que no va voler respondre: «President @jairbolsonaro: ¿per què la seva dona Michelle va rebre 89.000 de reals de Fabricio Queiroz?».  D’acord amb Fabio Malini, especialista en extracció de dades de Twitter, els ‘hashtags’ #respondeBolsonaro, respon Jair i #respondepresidente es van utilitzar per milers cada 40 segons. El diari ‘O Globo’ «va repudiar» l’actitud de Bolsonaro  i va afirmar que la «intimidació» mostra que el governant menysprea el deure de qualsevol servidor públic, sense importar el càrrec, d’oferir-li explicacions a la població.

«No van ni fer falta cinc minuts de contacte amb la premsa perquè Bolsonaro es convertís una altra vegada en Bolsonaro», va dir per la seva part el diari paulista ‘Folha’, en al·lusió a l’efímera cordialitat del president durant els últims dies, quan va tornar a pujar a les enquestes. Malgrat el cas Queiroz i els efectes de la Covid-19, que ha matat gairebé 115.000 persones, l’aprovació de Bolsonaro va ascendir a 37%, la màxima des de l’1 de gener del 2019,  quan va començar el Govern d’ultradreta. El rebuig va caure al 34%. Dos mesos enrere, la meitat de la població el reprovava.

Creixents intimidacions

Notícies relacionades

 «És lamentable que novament el president reaccioni de forma agressiva i destemprada a una pregunta d’un periodista. Aquesta actitud en res contribueix a l’ambient democràtic i a la llibertat de premsa», va dir l’Associació Nacional de Diaris (ANJ). L’ Associació Brasilera de Premsa (ABI), va parlar del "comportament groller" del cap d’Estat. L’organització no governamental Reporters sense Frontera (RSF) ha denunciat en els últims mesos els atacs del Govern contra els mitjans de comunicació. Segons un estudi de la Federació Nacional de Periodistes, aquestes accions van créixer un 54,07%.

Com era d’esperar, l’oposició també es va afegir a les crítiques dels mitjans. La diputada del PSOL (esquerres), Sâmia Bomfim (PSOL) va qualificar el discurs de de Bolsonaro d’«inacceptable». El seu bon comportament, va afegir, «va durar poc». Per a la diputada del Partit dels Treballadors (PT), Alencar Braga, Bolsonaro va tenir una atacd’«ira mafiosa».