JUDICI A NOVA ZELANDA

L'autor de l'atemptat de Christchurch va planejar atacar una tercera mesquita

El fiscal afirma que Brenton Tarrant buscava causar «la quantitat de morts més elevada possible»

zentauroepp54621551 24 august 2020  new zealand  christchurch  australian citize200824130317

zentauroepp54621551 24 august 2020 new zealand christchurch australian citize200824130317 / DPA via Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’autor confés de l’atemptat supremacista a dues mesquites a Nova Zelanda el març del 2019, que es va saldar amb la mort de 51 musulmans, va planificar l’atac meticulosament per causar «la quantitat de morts més elevada possible» i tenia pensat atemptar contra una tercera mesquita, segons el relat del fiscal de la Corona, Barnaby Hawes, aquest dilluns en la primera de les quatre jornades programades pel Tribunal Superior de Christchurch per dictaminar la seva condemna. Volia «disparar a més persones» de les que va atacar, va assenyalar Hawes.

L’objectiu de Brenton Tarrant, de 29 anys, era «infondre por a qui va descriure com a invasors, cosa que inclou els musulmans i immigrants no europeus», va afegir el fiscal, abans de recordar que Tarrant va ser detingut quan era «de camí» cap a una tercera mesquita contra la qual també tenia intenció d’atemptar.

L’acusat, que va assumir la seva defensa legal el mes passat, s’enfronta a una possible cadena perpètua sense possibilitat de fiança per 51 càrrecs per assassinat, 40 per temptativa d’assassinat i un per terrorisme, per l’atac a les mesquites d’Al Noor i de Linwood, a la ciutat neozelandesa de Christchurch. Tarrant es va declarar culpable de l’atemptat el març passat.

Testimonis

Tancat en un cubicle amb parets de vidre i flanquejat per quatre guàrdies, el supremacista va escoltar impassible els testimonis de 24 persones, entre elles algunes de les 66 víctimes supervivents i familiars de morts.

«Estic mentalment traumatitzada pel so dels trets i les imatges dels cossos a la mesquita [...] Vaig veure cossos apilats uns sobre els altres. Un home assegut a terra amb el cos del seu fill de quatre anys als braços», va explicar la refugiada somali Muhubo Ali Jama, que va perdre el seu marit a Al Noor.

Enmig del dolor i alguns moments de llàgrimes entre el públic, alguns testimonis també van llegir missatges de l’Alcorà. «Et vas equivocar i vas ser enganyat... El teu odi és innecessari. Has aconseguit que la comunitat mundial s’uneixi més per les teves accions diabòliques», va dir l’imam Gamal Fouda, que estava dirigint la pregària a la mesquita d’Al Noor quan es va produir l’atac, a l’adreçar-se a l’acusat.

Planificació meticulosa

Tarrant, que havia arribat a Nova Zelanda procedent d’Austràlia el 2017 i immediatament es va dedicar a comprar armes semiautomàtiques i una quantitat ingent de municions, va estudiar els seus objectius fins i tot amb drons com a part d’un pla que incloïa la publicació a internet del seu ideari, la retransmissió de l’atac en directe per Facebook i missatges a la seva família i a la premsa.

El fiscal va explicar que l’acusat va prendre «notes detallades» sobre les mesquites per «assegurar-se que hi fos present la quantitat de feligresos més elevada com a part d’aquest pla que incloïa incendiar els dos temples i atacar un tercer».

Segons la narració del fiscal, Tarrant va començar disparant contra quatre homes a l’entrar a la mesquita d’Al Noor, en el moment en què estava tenint lloc la tradicional oració dels divendres. Va disparar «metòdicament contra els cossos», en un assalt en el qual va assassinar un jove de 16 anys que intentava escapar i un nen de tres anys, la víctima més jove de l’atemptat, quan el petit estava «aferrat a la cama del seu pare», va detallar el fiscal.

Hawes també va recalcar que al desplaçar-se de la mesquita d’Al Noor a la de Linwood, un trajecte d’uns 6,5 quilòmetres de distància, «l’acusat parlava i reia sobre diversos aspectes del que havia passat».

Notícies relacionades

Mazharuddin Syed Ahmed, que va viure l’atac de Linwood, va recordar que l’atacant «estava tan calmat... mirava al voltant... apuntava amb la seva arma i disparava», mentre que Aya Al Umari, va acusar Tarrant d’«executar a sang freda» el seu germà Hussein.

Està previst que el jutge del tribunal, Cameron Mander, dicti la seva sentència dijous vinent.