Convulsió política i social a l'exrepública soviètica

L'oposició bielorussa proposa la 'via veneçolana' per sortir de la crisi

Líders dissidents aposten per una «dualitat de poder» amb el reconeixement de la comunitat internacional

zentauroepp54578968 file photo  people attend an opposition demonstration to pro200821170332

zentauroepp54578968 file photo people attend an opposition demonstration to pro200821170332 / Vasily Fedosenko

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’oposició bielorussa ha insistit que no reconeixerà un nou govern liderat per l’actual president, Aleksandr Lukaixenko, i ha deixat entreveure entre les opcions a curt termini que pugui obrir-se una via veneçolana, amb una «dualitat de poder» en la qual coexisteixin dues administracions amb diferent grau de reconeixement internacional.

L’oposició ha mirat de fer un front comú contra Lukaixenko, amb un Consell de Coordinació ara en el punt de mira de la Fiscalia bielorussa. Reclama que es reconegui com a vencedora de les eleccions Svetlana Tikhanóvskaia, exiliada i a la qual les dades oficials concedien només un 9,9% dels vots.

Després de dies de creixent pressió internacional sobre Minsk, especialment des del front europeu, un altre dels participants en els últims comicis, Valeri Tsepkalo, ha explicat que l’oposició treballa per «convèncer» la comunitat internacional que qui ha de ser reconeguda com a presidenta de Bielorússia és Tikhanóvskaia i no Lukaixenko.

Mantenir les mobilitzacions

«Possiblement la situació de Veneçuela, quan es va crear la dualitat de poder, es desenvolupi a Bielorússia en un escenari diferent», ha dit Tsepkalo en una roda de premsa, al·ludint a la pugna entre Nicolás Maduro i Juan Guaidó, en el cas del país sud-americà, segons l’agència de notícies russa Sputnik.

Tikhanóvskaia no ha arribat al punt de reclamar el reconeixement internacional, però des de la veïna Lituània, on està exiliada, ha advocat per mantenir les mobilitzacions i, en particular, les vagues, en un aparent intent per mobilitzar el funcionariat. El Govern ha amenaçat d’acomiadar els qui secundin aquestes aturades.

La promesa del president

Notícies relacionades

Lukaixenko, per la seva banda, ha assegurat que la crisi política que travessa el país estarà resolta «en els pròxims dies». En una visita a una fàbrica, el mandatari ha denunciat que la situació ha sigut polititzada i ha defensat que no es pot permetre que el país «es trenqui», però ha afirmat que no és tan difícil com s’està volent fer veure.

«Encara hi ha algunes persones insatisfetes a Minsk, és comprensible, però no heu de preocupar-vos per això, és el meu problema i soc jo qui ha de resoldre’l», ha manifestat, segons informa l’agència estatal BelTA. «Hi estem treballant i, creieu-me, ho resoldrem en els pròxims dies», ha dit el president, sense especificar com pensa fer-ho.

Temes:

Bielorússia