Israel bombardeja Gaza novament, després d'atacs amb globus incendiaris i coets

El repunt de tensió que té lloc des de fa gairebé tres setmanes entre les milícies palestines de la franja de Gaza i l'Exèrcit israelià ha tingut aquest dijous la nit més violenta a la frontera en més de sis mesos

zentauroepp54575270 21 august 2020 palestinian territories khan younis smoke 200821085547 / DPA via Europa Press

zentauroepp54575270 21 august 2020  palestinian territories  khan younis  smoke 200821085547
zentauroepp54574251 gaza200821085247

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Des d’aquest dijous a la nit i fins a la matinada de divendres, l’Exèrcit israelià ha registrat 12 llançaments de coets des de Gaza, als quals ha respost amb tres bombardejos de represàlia sobre objectius de Hamas, en el que representa la nit més violenta a la frontera en més de sis mesos.

El repunt de tensió que té lloc des de fa gairebé tres setmanes entre les milícies palestines de la franja de Gaza i l’Exèrcit israelià ha tingut aquest dijous a la nit el seu punt més alt fins ara.

Els palestins han llançat centenars de globus incendiaris i explosius, però només quatre coets cap a Israel des de principi de mes, sempre respostos per bombardejos de represàlia israelians a l’enclavament, que aquest dijous a la nit també van tenir lloc per desena jornada consecutiva.

Aquest dijous, no obstant, han sigut 12 els projectils llançats des de Gaza, la meitat dels quals han sigut interceptats pel sistema de defensa antiaèria israeliana, Cúpula de Ferro, mentre que la resta han caigut presumiblement en àrees despoblades, llevat d’alguns fragments d’un d’ells que han impactat de matinada en residències i vehicles a la ciutat de Sderot, pròxima a l’enclavament.

Israel ha respost a aquests atacs amb tres bombardejos diferents sobre objectius del moviment islamista Hamas a la franja.

Primer, segons ha explicat un comunicat de l’Exèrcit, ha sigut un lloc de fabricació de ciment utilitzat per a la construcció de túnels, després un complex militar on es muntava armament i finalment, ja entrat el matí de divendres, una «infraestructura utilitzada per a activitats subterrànies» de Hamas.

Aquest repunt de tensió ha començat fa gairebé tres setmanes amb el llançament de globus incendiaris i amb explosius des de Gaza, que han causat centenars d’incendis a les comunitats israelianes limítrofs i han arrasat amb centenars d’hectàrees de bosc i camps de cultius.

El pic d’aquest dijous a la nit arriba després d’un intent fallit de mediadors egipcis de tornar la calma a la frontera durant una visita a la franja aquesta setmana.

Notícies relacionades

Segons analistes i fonts palestines, Hamas, que governa de facto l’enclavament des del 2007, permet els llançaments com a element de pressió perquè Israel alleugi les condicions del bloqueig imposat sobre Gaza.

Aquest, no obstant, ha empitjorat en els últims dies per les mesures punitives israelianes, que inclouen el tancament de la zona de pesca i de l’únic encreuament fronterer pel qual entren productes a la franja, on la interrupció de l’entrada de combustible ha deixat la població amb escasses hores diàries d’electricitat.