SOSPITA D'ENVERINAMENT

Els metges de Navalni prohibeixen el seu trasllat a Alemanya

La portaveu de l'opositor, Kira Yarmish, denuncia que no es tracta d'una decisió mèdica «sinó del Kremlin»

El bloguer es troba en coma en un hospital de Sibèria sota la sospita d'haver sigut enverinat

zentauroepp54575865 01 01 1970 el opositor ruso alexei navalni durante una manif200821110941

zentauroepp54575865 01 01 1970 el opositor ruso alexei navalni durante una manif200821110941 / PHOTOXPRESS ZUMA PRESS CONTA

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Tot estava a punt per al trasllat a Alemanya de l’Aleksei Navalni, el principal líder de l’oposició a Rússia, ingressat des de dimecres en un hospital de Sibèria sota la sospita d’haver sigut enverinat. No obstant, els doctors que el tracten s’han fet enrere en l’últim moment i han vetat la sortida del pacient, al·legant la seva condició d’«inestable». La portaveu de l’activista, Kira Yarmish, ha denunciat que no es tracta de cap decisió mèdica, sinó adoptada des del «Kremlin».

Ivan Zhdanov, director del Fons contra la Corrupció, l’oenagé fundada per Navalni, ha fet una improvisada roda de premsa a l’exterior de l’Hospital d’Urgències d’Omsk i ha assegurat que la policia i els metges li acabaven d’informar que en l’organisme del bloguer s’ha descobert verí, i que el trasllat era perillós no només per a ell, sinó també per als qui l’acompanyessin en el viatge.

Aleksandr Murakhovski, director de l’Hospital d’Urgències d’Omsk, on està sent tractat, ha explicat que el desig de la família de treure del país el malalt no és suficient per autoritzar el trasllat. Preguntat sobre la possibilitat que treballi conjuntament amb els doctors Alemanya que l’havien de tractar, el responsable mèdic va respondre que els especialistes russos «no són pitjors». De fet, doctors procedents dels hospitals moscovites Burdenko i Pigorov es trobaven ja a Omsk per tractar Navalni. El primer és un centre hospitalari militar, el segon es tracta d’una policlínica dependent del Ministeri de Sanitat.  Va ser precisament després de consultar amb ells que el responsable mèdic va adoptar la decisió de no autoritzar el viatge.  

Diagnòstic sense confirmar

A diferència de la policia, Murakhovski no ha confirmat el diagnòstic d’enverinament i ha parlat de cinc possibles variants, que ni tan sols ha volgut detallar o precisar, que seran investigades mitjançant anàlisis de sang en els pròxims dos dies. «Tots els especialistes relacionats estan connectats; tots treballen i tots estem lluitant per la vida del nostre pacient», s’ha limitat a dir. Hores més tard, ha precisat el diagnòstic i ha assegurat que l’activista patia un problema metabòlic causat per una caiguda en el nivell de sucre. «Això va provocar la pèrdua del coneixement» durant el vol, ha conclòs.  

Per la seva banda, Anatoli Kalinitxenko, el vicedirector de l’hospital feia un nou gir contradictori respecte a la versió policial i assegurava que fins aquell moment «no s’havien trobat traces de verí» a l’organisme del malalt. «No creiem que hagi sigut enverinat», ha afirmat amb contundència

Notícies relacionades

Un avió medicalitzat va sortir de Berlín la vigília i va aterrar a Omsk a les 12.30 hora local (8.30 a Espanya), tot i que tot sembla indicar que de moment no podrà tornar a Alemanya amb el pacient que havia vingut a buscar. Durant la tarda, els metges que havien arribat en l’aparell han pogut accedir a Navalni i han dit que es trobava en condicions de viatjar, però els doctors russos han reiterat de nou la seva negativa.   

La decisió de moment es manté, i per aquesta raó l’entorn del bloguer ha decidit acudir a instàncies internacionals. La portaveu ha dirigit una petició al Tribunal Europeu de Drets Humans (OSCE) demanant mesures «d’urgència», en concret que prohibeixi al Govern rus vetar el trasllat de Navalni a Europa Occidental. Aquest organisme judicial supranacional ha condemnat Rússia en diverses ocasions per la pressió que pateix el bloguer, i ha arribat a qualificar-la de «persecució política».