DRAMA HUMANITARI AL MEDITERRANI CENTRAL

45 migrants perden la vida en un naufragi després de partir de Líbia

Nacions Unides demana reforçar els operatius de rescat i no entregar els supervivents a les màfies de traficants

zentauroepp53809567 mediterranean sea        19 06 2020   an undated handout pho200620130524

zentauroepp53809567 mediterranean sea 19 06 2020 an undated handout pho200620130524 / LAILA SIEBER SEA-WATCH ORG H

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un total de 45 migrants i sol·licitants d’asil van morir ofegats en aigües del Mediterrani central quan miraven d’arribar a les costes d’Europa des de les platges de Líbia en el naufragi més gran que ha tingut lloc a les costes d’aquest país des de començament d’any, segons ha informat avui l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM). Més de 37 van aconseguir sobreviure gràcies a l’acció d’un pesquer local que els va rescatar i els va entregar a forces de seguretat líbies.

Els supervivents van ser arrestats al moment de desembarcar i els van traslladar a centres de detenció gestionats per milícies armades, que, segons diverses organitzacions internacionals, tenen llaços amb les màfies de traficants i no respecten les condicions de seguretat i higiene exigides per la comunitat europea.

Necessitat urgent

El naufragi es va produir dilluns passat quan va esclatar el motor de l’embarcació, una bassa de goma precària, on van perdre la vida alguns menors. En un comunicat, l’OIM i l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) van exigir «una revisió de l’enfocament dels estats sobre la situació» al Mediterrani. Segons la seva opinió, «hi ha una necessitat urgent d’enfortir la capacitat actual de recerca i rescat allà per respondre a les crides de socors».

«Instem els estats que responguin ràpidament a aquests incidents i proporcionin sistemàticament un port segur a les persones rescatades al mar. Els retards registrats en els últims mesos i la falta d’assistència són inacceptables i posen vides en risc evitable», van remarcar l’OIM i l’ACNUR.  

Oferir ports segurs

Notícies relacionades

Van afegir que, «quan els vaixells comercials siguin l’embarcació més pròxima capaç de realitzar un salvament, se’ls hauria de proporcionar ràpidament un port segur per al desembarcament dels passatgers rescatats. No se’ls ha de donar instruccions perquè tornin persones a Líbia, on corren el risc de patir el conflicte en curs, greus violacions de drets humans i detencions arbitràries després del desembarcament».

Segons xifres oficials dels dos organismes, almenys 302 migrants i refugiats han mort en la ruta del Mediterrani central des de principis d’aquest any.