CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

El Regne Unit i França s'enreden en una guerra de quarantenes

Johnson elimina França, Holanda i Malta del llistat de corredors segurs i Macron respon amb una mesura recíproca

Mig milió de britànics queden atrapats a França intentant tornar a temps a casa

zentauroepp54487373 people check in for a flight to london at the biarritz airpo200814191940

zentauroepp54487373 people check in for a flight to london at the biarritz airpo200814191940 / Bob Edme

2
Es llegeix en minuts
A. Niubó

El Regne Unit i França es van enredar aquest divendres en una nova guerra aquesta vegada per la quarantena de la Covid. Primer va colpejar l’Executiu de Boris Johnson, al nord del canal de la Mànega, quan dijous a la nit va anunciar la quarantena per a tots els viatgers que arribessin de França, Holanda, Malta i Mònaco.

El Govern d’Emmanuel Macron, al sud del canal, va contraatacar aquest divendres imposant les mateixes restriccions als seus veïns. A principis de mes ja van discutir per l’entrada de centenars d’immigrants il·legals que creuaven el canal en barcasses i tenen una llarga disputa pels drets de pesca en aigües britàniques. Aquest divendres la disputa es va traslladar a la Covid. Holanda també va pagar els britànics amb la seva pròpia moneda i els va imposar una quarantena.

El resultat és que mig milió de britànics van quedar atrapats a França i el mateix nombre de francesos al Regne Unit mirant de tornar als seus llocs d’origen abans de les quatre de la matinada de divendres a dissabte. Aquesta era l’hora límit fixada per Johnson. Qui arribés més tard s’havia de tancar durant 14 dies a casa amb multes de 1.000 euros si se salten la quarantena.

Carrera contra rellotge

El ministre de Transport britànic, Grant Shapps, va dir que el seu Govern no finançaria la repatriació de persones ni pagaria els dies de baixa dels treballadors que haguessin de fer la quarantena. Tampoc les empreses ho assumeixen, i desenes de milers de britànics van iniciar una carrera contra rellotge per poder arribar a casa abans de l’hora límit. Es van solapar amb els francesos que tornaven al seu país i es van col·lapsar els serveis per creuar el canal.

Es van formar cues de fins a 3.000 persones per pujar a l’Eurostar, el tren que comunica París amb Londres. La llançadora que transporta els vehicles a banda i banda del canal demanava a la gent que no s’acostessin tret que tinguessin bitllets. Deien que ja no es podien fer reserves fins dissabte al matí, massa tard. Els bitllets més barats per volar de París a Heathrow amb British Airways sortien per 500 euros aquest divendres quan per a aquest dissabte estan a 70 euros. Famílies senceres van pagar fins a 1.000 euros per poder arribar a temps.

Poc marge

Notícies relacionades

Molts estiuejants lamentaven el poc marge de tot just 24 hores que els havia donat el Govern, un marge en qualsevol cas més ampli que les dues hores que va donar als britànics perquè tornessin d’Espanya el 25 de juliol. El ministre Shapps va replicar que ja estaven avisats que això podia passar. La raó que va esgrimir Shapps va ser que França havia superat els 34 contagis per cada 100.000 habitants l’última setmana, per sobre dels 20 que ha fixat com a màxim i molt per sobre dels 17 que té el Regne Unit. Tot i que s’ha criticat que la mostra per fer el càlcul al Regne Unit és molt menor.

Aquesta decisió del Govern de Johnson coincideix amb la campanya de promoció del turisme i consum interior i els ajuts per a l’hostaleria i la restauració. Johnson ha prioritzat recolzar els petits negocis, els seus votants principals, colpejats severament per la pandèmia, abans que la indústria aèria i turística, que aquest divendres va avisar que podria costar 220.000 llocs de treballs al sector.