embargament al país caribeny

Els EUA confisquen quatre barcos amb combustible iranià cap a Veneçuela

Teheran desmenteix que els barcos pertanyin a l'Estat persa i qualifica la informació de «guerra psicològica»

zentauroepp54489976 this undated image released by the us department of justice 200814192213

zentauroepp54489976 this undated image released by the us department of justice 200814192213

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern dels EUA ha confirmat el que ha qualificat d’«exitosa» confiscació dijous d’un carregament de combustible pertanyent al Cos dels Guàrdies de la Revolució iraniana (IRGC, en anglès) i que tenia com a destinació Veneçuela. «Aquestes accions representen la confiscació més important mai feta de carregaments de combustible procedents de l’Iran per part del Govern», va assegurar el Departament de Justícia en un comunicat.

El Govern, segons la nota, ha executat una ordre d’embargament emesa pel jutge del Tribunal per al Districte de Colúmbia Jeb Boasberg, en resposta a una denúncia presentada el 2 de juliol pels EUA per decomissar tots els productes derivats del petroli transportats pels petrolers. Segons Washington es tracta de «1.116 milions de barrils» els quals, amb l’ajuda de socis estrangers que no van ser identificats immediatament, estan sota custòdia nord-americana. La gasolina és a quatre barcos, anomenats ‘Luna’, ‘Pandi’, ‘Bering’ i ‘Bella’, que després de ser interceptats es dirigeixen al port de Houston (Texas), segons mitjans locals.

Però l’ambaixador iranià a Caracas, Hojat Soltani, va assenyalar aquest mateix dijous que els quatre barcos carregats de gasolina «no tenen res a veure amb l’Iran». «Una altra mentida i guerra psicològica de la màquina de propaganda dels EUA. Els barcos no són iranians, ni el propietari, ni la seva bandera, no tenen res a veure amb l’Iran», va dir Soltani a Twitter sense esmentar el carregament.

L’octubre del 2017, els Estats Units van sancionar l’IRGC pel seu recolzament al terrorisme. La decisió es va adoptar, en concret, per «donar recolzament a la Força Al Quds, la principal entitat iraniana que facilita la campanya incessant del president [sirià Bashar al-]Assad de violència brutal contra el seu propi poble, així com les activitats letals de Hezbol·là i Hamàs, i altres grups terroristes».

Sancions imposades

Dijous, el diari ‘The Wall Street Journal’ va informar que les autoritats nord-americanes havien confiscat els barcos per violar les sancions imposades per Washington. El ‘Bering’ i el ‘Bella’ navegaven per aigües de Cap Verd quan el Govern de Donald Trump va interposar la demanda per a la seva confiscació el juliol passat, mentre que l’últim senyal conegut del ‘Pandi’ i el ‘Luna’ va ser a Oman.

Aquesta demanda al·lega que l’enviament dels barcos va ser organitzat per un empresari iranià amb vincles amb la Guàrdia Revolucionària, considerada per Washington com una organització terrorista, a través d’una xarxa de companyies pantalla per eludir la detecció de les autoritats nord-americanes.

Notícies relacionades

El decomís dels barcos representa un pas més de pressió de l’Executiu de Trump a Teheran i Caracas, als Governs de les quals ha imposat nombroses sancions econòmiques. Veneçuela passa per una situació d’escassetat de gasolina, per la qual cosa en els últims mesos ha rebut milions de litres que provenen de l’Iran, un dels seus principals aliats al món.

Els primers cinc barcos iranians carregats amb 245 milions de litres de gasolina van arribar a Veneçuela a finals de maig sense ensurts