AUGE DE CONTAGIS

El col·lapse en els tests de Covid a Alemanya complica la tornada de les vacances

Baviera té més de 44.000 proves fetes que encara no tenen resultats

undefined54472101 a doctor takes part in a demonstration for reuters of ongoin200813163353

undefined54472101 a doctor takes part in a demonstration for reuters of ongoin200813163353 / AMMAR AWAD

3
Es llegeix en minuts
Efe

La demora en la transmissió de resultats de 44.000 tests de la Covid-19 fets a les autopistes d’entrada a Alemanya per Baviera, dels quals 900 van donar positiu, han posat en dubte les autoritats d’aquest ‘land’ alemany i han desencadenat l’alarma pels possibles contagis que se’n puguin derivar.

El primer ministre de Baviera, Markus Söder, i la seva ministra de Sanitat, Melanie Huml, es van comprometre a una «ràpida» solució a l’embús generat en la transmissió de les dades als afectats, que dies després de tornar de vacances encara esperen els seus resultats. Ara els esforços se centren a comunicar-se al més aviat possible amb els afectats i rastrejar els contactes d’aquests, va indicar Huml.

«Hi ha hagut un greu error en la implementació dels tests, no en la nostra estratègia», va admetre Söder, que va anunciar que es reforçaran els recursos i personal destinat a aquesta comesa. Huml seguirà en el càrrec, malgrat haver ofert –«dues vegades», segons Söder– la seva dimissió, enmig de l’escàndol generat pel cas.

L’«embús» en la transmissió de resultats va saltar ahir a la nit. Söder va cancel·lar immediatament una visita al nord del país per posar-se al capdavant de l’assumpte. Baviera, amb 52.436 contagis verificats des del principi de la pandèmia, és el segon ‘land’ alemany en número d’infectats després de Renània del Nord-Westfàlia.

Potencial successor de Merkel

La qüestió complica Söder, a qui es veia com a potencial successor de la cancellera Angela Merkel al capdavant del bloc conservador alemany per la seva bona gestió de la crisi fins ara.

Baviera va ser dels primers estats federats que va oferir test gratuïts als viatgers de tornada de les seves vacances a l’estranger. Les proves es fan en aeroports, en estacions de ferrocarril o autopistes, a més de centres sanitaris.

Des de dissabte passat aquestes proves són obligatòries per als qui procedeixen de regions de risc, entre les quals hi ha cinc comunitats autònomes espanyoles –Catalunya, Aragó, Navarra, el País Basc i Madrid–, així com regions de Bèlgica, Bulgària i Romania, a més de Luxemburg, pel que fa a la Unió Europea (UE).

Rectificació sobre la vacuna

Els errors en els 44.000 tests segueixen l’enrenou causat ahir per un informe de l’Institut Robert Koch (RKI), competent en la matèria a Alemanya, que va haver de retirar-se unes hores després de la seva publicació per estar desfasat.

Fonts de l’RKI es van retractar de les informacions penjades a la seva web, en què s’afirmava que es veia «possible» una vacuna contra la Covid-19 la tardor que ve. En la rectificació s’explicava que l’informe no estava actualitzat i que «no es pot preveure» que existeixi la vacuna en els pròxims mesos.

Augment de casos

Tot això passa en un moment d’alerta a Alemanya per l’augment continuat de les infeccions. En les últimes 24 hores es van verificar 1.445 nous contagis, la xifra més elevada des de maig i després que la setmana passada es depassés per primera vegada des d’aquell mes els mil casos diaris.

El total de contagis acumulats a Alemanya se situa així en 219.964 i el nombre de morts ascendeix a 9.211. Unes 199.500 persones consten com a guarides. El pic de contagis es va registrar a principis d’abril, amb més de 6.000 infeccions diàries.

Tornada a l’escola

Així mateix la tornada a l’escola, que a Alemanya és gradual, d’acord amb el calendari de vacances de cada ‘land’ o estat federat, es presenta difícil.

Els primers escolars que van tornar a l’escola, el 3 d’agost passat, van ser els de Mecklemburg-Pomerània Occidental (nord-est del país), un ‘land’ rural i amb escassa incidència de la pandèmia. En els dies successius els van seguir els d’Hamburg (nord), així com els de Schleswig-Holstein (nord-oest), Berlín i Brandenburg, el ‘land’ que envolta la capital. Dimecres se’ls van sumar els de Renània del Nord-Westfàlia (oest), el més poblat del país.

Un total de vuit escoles berlineses ja han registrat els primers contagis. Una escola de secundària del barri de Treptow (est) va haver de tancar al produir-s’hi 120 infeccions.

Notícies relacionades

Les regulacions respecte a l’obligatorietat de l’ús de la mascareta les estableixen les autoritats regionals respectives. A Berlín és obligatori en patis i zones comunes. A Renània del Nord-Westfàlia també és preceptiu portar-les durant les classes.

Enmig de la situació creada, es va convocar una reunió qualificada d’«informal» a la Cancelleria amb representants de diversos estats federats, la cancellera Angela Merkel i la ministra d’educació, Anja Karliczek.