LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Itàlia aprova un nou pla de 25.000 milions d'euros per recuperar l'economia

Ajornaments del pagament d'impostos, ajuts a les famílies o rebaixes fiscals són algunes de les mesures del Govern de Conte

07 August 2020, Italy, Rome: Italian Prime Minister Giuseppe Conte attends a press conference following a cabinet meeting on the decree law August (dl Agosto) at Chigi Palace. Photo: Claudio Peri/LaPresse via ZUMA Press/dpa

07 August 2020, Italy, Rome: Italian Prime Minister Giuseppe Conte attends a press conference following a cabinet meeting on the decree law August (dl Agosto) at Chigi Palace. Photo: Claudio Peri/LaPresse via ZUMA Press/dpa / Claudio Peri/LaPresse via ZUMA P (Claudio Peri/LaPresse via ZUMA P)

4
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Aquest divendres a la nit el Govern d’Itàlia  ha aprovat noves mesures econòmiques per valor de 25.000 milions d’euros per afrontar les conseqüències de la pandèmia a la tardor, el que augmenta a 100.000 milions els euros invertits des del principi de la crisi. Es finançaran amb un dèficit més elevat, ja aprovat pel Parlament, que al seu torn serà recollit del pressupost destinat per la UE als països més afectats pel coronavirus.

Entre aquestes mesures hi ha la disminució del 30% dels impostos laborals a les regions del sud durant 10 anys per a tots els treballadors, exempció de les contribucions durant sis mesos a empresaris que facin contractes indefinits i també a les empreses que aixequin l’erto als seus treballadors. Alhora, la mesura de recolzament als ertos s’ha prorrogat fins al novembre. L’anomenen «decret de nou inici» i consta de 109 articles.

L’Executiu ha prorrogat fins al novembre la prohibició d’acomiadar empleats adduint menys facturació de les empreses que s’han acollit als ertos, ha triplicat els fons destinats a cangurs que s’ocupin dels fills de pares en teletreball (600 euros al mes) i ha destinat un fons per a «la formació de les mestresses de casa». Aquest fons, de tres milions d’euros a l’any, «està destinat a la formació i augment de les oportunitats culturals i d’inclusió social [...] de les dones que desenvolupen activitats en àmbit domèstic».

Al decret figura una dotació per al transport dels minusvàlids (10 milions) i la recuperació d’una part de les comissions pagades pels usuaris de targetes de crèdit, mesura que hauria d’estimular els pagaments electrònics i, en conseqüència, l’aflorament del diner negre utilitzat en els pagaments en metàl·lic. El decret preveu un premi de 2.000 euros anuals als qui utilitzin exclusivament el pagament electrònic. L’evasió anual al país ascendeix, segons l’Institut Nacional d’Estadística (Istat) a uns 110.000 milions d’euros.

Impostos ajornats

Els impostos que es deuen a Hisenda sobre l’exercici fiscal del 2019 i els avançaments del 2020, ajornats al començament de la crisi pandèmica per als mesos de març, abril i maig, s’hauran de pagar en un 50% fins al desembre d’aquest any i la resta a terminis durant els pròxims dos anys. L’ibi  queda ajornat fins a octubre i la taxa sobre l’ocupació del sòl públic (bars, restaurants, obres als edificis, etc.) fins al desembre. La renda d’emergència, aprovada a l’inici de la crisi per als nuclis familiars fins a certes rendes anuals d’ingressos, es manté en 400 euros mensuals, però tindrà un estímul de 800 euros per una sola vegada. Aquest any teatres, cines i hotels no pagaran els impostos municipals i el pagament de tots els crèdits bancaris i les hipoteques, ja ajornats en els primers mesos de la pandèmia, queden novament ajornats fins al 31 de gener del 2021.

El decret preveu que l’import que les empreses destinen a mesures de benestar social dels seus treballadors es dupliqui, passarà a 516,46 euros per persona. Alhora, el Govern ha reforçat els obstacles o la impossibilitat, segons el cas, que societats estrangeres comprin indústries italianes aprofitant-se de la crisi. En concret s’amplien els poders de Consob, que controla la borsa de Milà, que podrà limitar la compra d’accions. S’han destinat uns 1.500 milions d’euros a les societats controlades pel Ministeri d’Economia perquè puguin augmentar el seu capital a l’exercici 2020.

Impuls al sud del país

La detaxació del 30% per a qui inverteixi en el sud del país pot beneficiar 3,5 milions de treballadors, segons el Govern, a més d’afavorir una deslocalització interna a la península. «No dividim Itàlia en dues parts, sinó que volem que el sud creixi com el nord, així ajudarem que creixi Itàlia sencera», ha dit Giuseppe Conte al presentar el decret.

Les assumpcions amb el 30% de descompte sobre les contribucions hauran de tenir caràcter indefinit (a Itàlia no hi ha l’acomiadament lliure universal) i estaran en vigor fins al 2027, quan la detaxació descendirà el 20% fins al 2031. A tall d’exemple, els economistes il·lustren que l’empresa que paga a un treballador 25.000 euros bruts anuals estalviarà 2.500 euros.

Municipis, escoles i comerços

Dels 25.000 milions, 5.000 es destinen als ens locals com els municipis i 1.000 milions a l’escola, que hauria de començar regularment al setembre. Els serveis i comerços de les ciutats més turístiques d’Itàlia rebran una dotació econòmica a fons perdut

Notícies relacionades

Fins i tot els taxistes surten beneficiats del també anomenat «decret d’agost», ja que les famílies per sota d’una certa renda podran utilitzar-los amb un bo creat expressament. Els creuers podran tornar a posar-se en marxa el 18 d’agost i les fires comercials, a partir del setembre

El Govern ha tornat a prorrogar les «mesures mínimes» de seguretat en vista dels contagis (mascaretes en llocs tancats, distància física, rentat de mans) i Conte ha recordat a tothom, especialment als joves, la necessitat de mantenir «la responsabilitat, prudència i intel·ligència» per no haver de tornar enrere.