BIODIVERSITAT EN PERILL

Emergència ambiental a illa Maurici per un abocament de petroli

El barco 'MV Wakashio' s'ha quedat encallat en un escull amb 3.800 tones de combustible a bord

54400556 60

54400556 60 / HANDOUT (AFP)

1
Es llegeix en minuts
AFP

Divendres a la nit el primer ministre d’illa Maurici, Pravind Jugnauth, va declarar l’estat d’emergència ambiental i va sol·licitar l’ajuda de França per fer front a un vessament de petroli provocat pel barco ‘MV Wakashio’, que es va quedar encallat en un escull amb 3.800 tones de combustible a bord.

«El naufragi del ‘Wakashio’ representa un perill per a Maurici. El nostre país no té l’experiència ni els mitjans per treure a la superfície els barcos amb problemes, així que vaig demanar ajuda a França i al seu president, Emmanuel Macron», ha explicat el primer ministre després de sobrevolar la zona de l’accident. «Ignorem què pot haver-li passat a l’embarcació», ha afegit Jugnauth.

Aquest dissabte, l’Ambaixada de França a Maurici ha anunciat que un avió de les forces franceses estacionat a l’Illa de Reunió farà dos viatges per analitzar la situació de l’embarcació encallada i el nivell de contaminació a la zona. «Estem desplegant equips i material des de Reunió», va tuitejar Macron, que va destacar que «quan la biodiversitat està en perill, s’ha d’actuar amb urgència. França és allà, amb el poble de Maurici».

Encallat des del 25 de juliol

El ‘MV Wakashio’ va encallar el 25 de juliol en un escull de la costa sud-est de l’illa Maurici. Els 20 membres de la tripulació van ser evacuats sans i estalvis després del naufragi.

El barco pertany a un fabricant japonès, té bandera panamenya i carregava 3.800 tones de combustible que van començar a vessar-se al mar després de l’accident a Pointe d’Esny, a prop de l’aeroport internacional de Maurici.

Un grup de persones contempli el barco accidentat en aigües de Maurici. / AFP

Un portaveu de Mitsui OSK Lines, operador de l’embarcació, va assegurar a Tòquio que les operacions d’extracció del combustible fetes per helicòpters s’havien vist afectades per mal temps.

Notícies relacionades

«Vam intentar col·locar una xarxa de contenció al voltant de la fuga, però no va funcionar a causa de l’onatge», va explicar i va afegir que certs tancs d’hidrocarbur aïllats no presenten cap risc de fuga.

Molt popular per les seves llacunes i platges paradisíaques, Maurici és una destinació important del turisme internacional.