A la frontera amb Mèxic

Descobert el túnel clandestí «més sofisticat de la història dels EUA»

El passadís, que no està acabat, té sistema de ventilació, línies d'aigua, cablejat elèctric i sistema de guies

tunel-eeuu

tunel-eeuu

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Agents federals nord-americans han descobert el que descriuen, com potser el túnel transfronterer clandestí «més sofisticat en la història dels Estats Units». El passadís, situat a la frontera d’Arizona  amb Mèxic, compta amb sistemes d’electricitat, aigua i ventilació, així com apuntalament.

La troballa es va produir aquest dimarts després de diversos dies d’excavació al desert a prop de la ciutat de Yuma, segons ha informat el Servei d’Immigració i Duanes (ICE) en un comunicat de premsa.

El passadís clandestí fa aproximadament 400 metres de llarg, 91 centímetres d’ample i 1,2 metres peus d’alt. «Aquest sembla que és el túnel més sofisticat en la història dels Estats Units i certament el més sofisticat que he vist en la meva carrera», ha dit Carl E. Landrum, cap interí de la Patrulla Fronterera al Sector Yuma, en el mateix comunicat.

Completament equipat

El túnel està equipat amb un sistema de ventilació, línies d’aigua, cablejat elèctric, sistema de guies, reforç extens i apuntalament mitjançant una tècnica coneguda pel seu ús comú a sofisticats túnels subterranis.

Notícies relacionades

A mitjans de juliol, agents federals van descobrir un embornal a prop de la frontera a l’àrea de Yuma. Els agents especials d’HSI van acudir a l’àrea a investigar, amb ajuda d’agents de la Patrulla Fronterera Sector Yuma.

Poc després es van descobrir trossos de fusta i mangueres d’aigua sota terra. Es va desplegar una càmera especialitzada a 25 peus sota terra per investigar, que va revelar el túnel transfronterer.