GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

Àustria i Dinamarca s'afegeixen a Alemanya, França i Bèlgica en els controls a viatgers des d'Espanya

Berlín imposa test a qui torni de Catalunya i Brussel·les recomana quarantena a qui vingui de Madrid i les Balears

Viena i Copenhaguen emeten una alerta de viatge per a Espanya llevat de les Balears i les Canàries

54324074 60

54324074 60 / Thibault Camus (AP)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Àustria i Dinamarca se sumen a Alemanya, França i Bèlgica, països que aquest dijous ja van reforçar els controls sanitaris obligatoris per als viatgers  que arribin des d’Espanya, i en concret des de comunitats on hi està havent rebrots de Covid-19 com Catalunya o l’Aragó, com a mesura per frenar l’expansió del coronavirus.

Així, els governs d’Àustria i Dinamarca han emès alertes de viatge per a Espanya, a excepció de les Canàries i les Balears, pel temor que els seus ciutadans triïn el territori espanyol com a destinació vacacional en plena pandèmia de coronavirus.

El Govern austríac ha matisat que, si bé al principi es volien adoptar mesures respecte a les comunitats autònomes de Catalunya, l’Aragó i Navarra, finalment ha decidit estendre l’alerta a tot el país tret dels territoris insulars. Així mateix, ha instat els seus ciutadans que, en cas de tornar a Àustria des d’Espanya, s’hauran de sotmetre a una prova de Covid-19 en un període no superior a 72 hores abans del vol, segons informacions del diari ‘Die Presse’.

Dinamarca, per la seva banda, ha emès una alerta similar i ha inclòs Espanya en la seva llista de països ‘taronges’ –aquells als quals el Ministeri d’Exteriors desaconsella viatjar a causa de la pandèmia–, tal com ha indicat el diari danès ‘Jyllands-Posten’.

Noves restriccions

Alemanya, França i Bèlgica ja imposaven mesures de control als viatgers que arribaven de determinats territoris espanyols, però en les últimes hores els han ampliat a nous territoris o reforçat, informen el Ministeri d’Afers Estrangers d’aquests països.

Així, Bèlgica ha afegit Madrid i les Balears a la llista de zona taronja, per a les quals es recomana que els turistes que tornin facin quarantena. En aquesta llista ja hi havia Girona, Tarragona, el País Basc, La Rioja, Extremadura, Sòria, Guadalajara, Castelló, València, Múrcia i Almeria.

Aquestes regions s’uneixen a altres zones d’Espanya incloses en la llista vermella de llocs als quals no està autoritzat viatjar, que inclou Aragó i Navarra i les províncies catalanes de Barcelona i Lleida.

També França desaconsella ara viatjar a l’Aragó per la situació epidèmica allà, amb la qual cosa es converteix en la segona comunitat autònoma espanyola afectada per aquesta recomanació, juntament amb Catalunya, on ja es demanava evitar aquests desplaçaments des del 24 de juliol.

El Ministeri d’Exteriors francès incita vehement que els francesos que es troben actualment a l’Aragó, a la seva tornada a França, es facin un test PCR, per veure si s’han infectat per la Covid-19, tot i que no els obliga ni els exigeix que facin quarantena. A més recorda que hi ha set comarques, incloses les ciutats d’Osca i Saragossa, que han pres disposicions especials que han suposat fer marxa enrere en els plans cap a la nova normalitat i s’aplica l’anomenada «fase 2 flexibilitzada».

Des que ho va anunciar el 24 de juliol el seu primer ministre, Jean Castex, França també desaconsella viatjar a Catalunya i igualment demana als francesos que es trobin allà que quan tornin al país es facin una prova de coronavirus. En els seus consells als viatgers, es refereix a la situació a l’àrea metropolitana de Barcelona i a la província de Lleida a les comarques del Segrià, on es troba la capital, i a la Noguera.

Per la seva banda, Alemanya ha decretat que els tests de Covid-19 seran obligatoris a partir d’aquest dissabte per a tots els viatgers que tornin de zones considerades com d’alt risc, entre les quals actualment es compten Catalunya, Aragó i Navarra.

També Suïssa ha inclòs Espanya a la llista dels països els viatgers dels quals s’hauran de sotmetre a una quarantena de deu dies per entrar en territori suís, si bé ha exclòs els qui vinguin de les Canàries i les Balears.

Hongria ha retirat Espanya de la llista de les destinacions més segures, cosa que obliga els viatgers que arribin des d’allà a presentar dues proves PCR negatives en el termini de cinc dies o sotmetre’s a una quarantena de dues setmanes.

Finalment, la República Txeca manté Espanya en la llista de països sense risc epidemiològic per coronavirus, però exigeix als espanyols que treballen al país centreeuropeu i que tornen ara des d’Espanya que presentin una prova PCR negativa o se sotmetin a una quarantena de dues setmanes.

Notícies relacionades

El requisit del test o la quarantena no serà necessari per als turistes espanyols, ni tampoc per als que transitin pel país, informa la web de l’ambaixada d’Espanya a Praga, que remarca que la prova ha de realitzar-se «dins del territori de la República Txeca i no ha de tenir més de 4 dies d’antiguitat».

La llista de països que imposen condicions d’entrada a viatgers o turistes que arribin des d’Espanya varia gairebé cada dia i es pot consultar en una infografia que el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol publica diàriament en el seu compte de Twitter. El ministeri també actualitza diàriament els consells i recomanacions de viatge per a cada país, que apareixen publicats en la seva pàgina web