PANDÈMIA I POLÍTICA

La guerra partidista intoxica la lluita contra el coronavirus als EUA

La polarització entela l'última compareixença de Fauci i uns altres dos experts al Congrés

zentauroepp54314782 dr  anthony fauci  director of the national institute for al200731201443

zentauroepp54314782 dr anthony fauci director of the national institute for al200731201443 / POOL

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

«El virus no és demòcrata o republicà». La frase s’escoltava aquest divendres al Congrés dels Estats Units, on compareixia després d’un mes de retards i sospites de bloqueig des de la Casa Blanca el doctor Anthony Fauci, així com Robert Redfield i Brett Giroir, uns altres dos dels principals experts del grup de treball sobre el coronavirus establert per Donald Trump. La sessió, no obstant, ha servit com a últim recordatori de la cruenta guerra partidista que intoxica i dificulta el combat contra la pandèmia als EUA, on la Covid-19 ja ha deixat 4,5 milions de casos i més de 152.000 morts.

Des que a l’abril va néixer, per iniciativa de Nancy Pelosi i gràcies al control demòcrata de la Cambra baixa, el «subcomitè sobre la crisi del coronavirus» ha estat marcat per l’ombra de la politització. Els demòcrates l’utilitzen per fiscalitzar una resposta del Govern que consideren insuficient i exigir amb «urgència» una estratègia nacional. Els republicans, per la seva banda, el denuncien com un esforç il·legítim de perjudicar Trump en l’any electoral. I durant una mica més de tres hores i mitja aquest divendres els dos pols s’han desplegat en un exercici dubtosament útil.

Sense estratègia nacional

El títol de la sessió, «la necessitat urgent d’un pla nacional per aturar el coronavirus», assenyalava el camí demòcrata, que també ha marcat el president del subcomitè, Jim Clayburn. «La nació es troba enmig d’una catàstrofe de salut pública» i «l’Administració Trump encara no ha desenvolupat i aplicat una estratègia nacional per protegir el poble nord-americà», ha dit Clayburn, que ha instat el president a donar «prioritat a la ciència sobre la política».

Han sigut precisament les guerres polítiques, no obstant, les que han protagonitzat bona part de la sessió. Un dels congressistes republicans més combatius, Jim Jordan, ha assenyalat les manifestacions per la justícia racial com l’element propagador del virus, ha dit que posen en risc els policies i ha denunciat la suposada discriminació cap a les esglésies. I ha mirat, sense èxit, d’arrossegar Fauci a l’explosiu debat.

Els demòcrates, mentrestant, han replicat que la violenta actuació policial i l’ús de gasos lacrimògens també fan pujar el risc de contagi i Maxine Waters ha assegurat que l’excandidat presidencial Herman Cainn, mort aquesta setmana per Covid-19, el va contraure a l’anar al polèmic míting de Trump a Oklahoma.

Una vacuna a finals d’any

Pel que fa a la part científica, els experts han deixat alguns missatges relativament positius. El mateix dia que els EUA anunciaven un contracte amb les farmacèutiques europees GlaxoSmithKline i Sanofi (amb 2.100 milions de dòlars, el més gran fins ara de l’Operació Warp Speed), Fauci s’ha mostrat «cautelosament optimista» que «de cara a finals de la tardor i principis de l’hivern tindrem una vacuna segura i efectiva».

Notícies relacionades

Els problemes, no obstant, persisteixen. Giroir, un metge militar que forma part del Departament de Salut, ha reconegut que l’augment en el nombre de proves no serà suficient per acabar amb la crisi. Tant ell com Fauci han admès que no és útil la velocitat actual amb què s’aconsegueixen els resultats (cinc dies de mitjana en el 75% dels casos).

Trump ha estat seguint almenys el començament de la sessió, com ha demostrat un tuit amb què ha mirat de tornar a atribuir l’augment del nombre de casos, que s’ha mostrat en un gràfic, al nombre de proves. És una idea ja desacreditada que a la vista també ha rebutjat Fauci, que a més ha clavat un altre cop a Trump al rebutjar contundentment com a «fallit» un estudi que el president ha utilitzat per continuar defensant la hidroxicloroquina.