Els efectes de la pandèmia

Els EUA entren en recessió després d'una caiguda històrica del PIB

La contracció va ser del 32,9% en el segon trimestre a causa de la Covid-19

zentauroepp52807983 traders work during the opening bell at the new york stock e200316154037

zentauroepp52807983 traders work during the opening bell at the new york stock e200316154037 / JOHANNES EISELE

2
Es llegeix en minuts
Agencias

L’economia dels Estats Units va registrar una contracció històrica en el segon trimestre pels efectes devastadors de la pandèmia en el consum i les empreses, amb magres expectatives en un moment en què el virus avança sense control. El Departament de Comerç va informar que en el segon trimestre la contracció va ser del 32,9%, cosa que marca el pitjor registre de la història des que es van començar a fer, el 1947.

Aquestes xifres són més encoratjadores, no obstant, que les previsions dels analistes i que les del Fons Monetari Internacional (FMI), que coincidien a anticipar que la contracció arribaria al 35%. El Departament de Comerç va indicar que «la caiguda del PIB reflecteix la resposta a la Covid-19, que va implicar mesures de confinament entre el març i l’abril, que van ser parcialment compensades per la reobertura d’una part de l’activitat en algunes regions del país, al maig i al juny».

Recessió

Amb aquests resultats, els Estats Units registren el segon trimestre consecutiu amb una contracció del PIB, el que marca que el país va entrar en recessió. En el primer trimestre, el PIB de la segona economia es va contraure un 5% per l’efecte de les primeres mesures de confinament imposades a mitjans de març. Respecte al segon trimestre del 2019, la caiguda és del 9,5%, un acompliment comparable amb el dels països europeus que també van ser castigats amb força per la crisi sanitària i econòmica.

La contracció es deu en gran manera a la caiguda de la despesa en consum, que és el principal motor del PIB i que es va desplomar el 34,6% en el segon trimestre. Les despeses en serveis, un sector que va patir de ple el cop de la crisi, va baixar un 43,5%. Les inversions privades van caure un 49%.

Els EUA són el país del món amb més morts per coronavirus amb més de 150.000, i dimecres van registrar un rècord de 1.200 morts en 24 hores.

Més acomiadaments

Notícies relacionades

El Departament de Treball, per la seva banda, va publicar una altra dada preocupant sobre l’economia pel que fa al nombre d’acomiadaments. Les xifres de la setmana del 25 de juliol van mostrar que els aturats van sumar 1,43 milions, un increment de 12.000 respecte als números revisats de la setmana anterior.

Els Estats Units han registrat un augment de les sol·licituds d’ajuda per atur des que els negocis van començar a tancar a mitjans de març pel confinament.