Política de defensa de l'Administració Trump

Els EUA retiraran 11.900 soldats d'Alemanya i en deixaran 5.600 a Europa

Trump acusa Alemanya de «delinqüent» per no pagar les aportacions que li toquen a l'OTAN

Actualment, hi ha uns 52.000 soldats nord-americans a totes les bases alemanyes

zentauroepp42880916 this us navy photo obtained april 11  2018 shows sailors as 180412003013

zentauroepp42880916 this us navy photo obtained april 11 2018 shows sailors as 180412003013 / MC2 ALYSSA WEEKS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari de Defensa dels EUA, Mark Esper, ha informat avui que retirarà 11.900 militars d’Alemanya, dels quals 5.600 es ressituaran en altres països de l’OTAN, principalment Bèlgica i Itàlia, i 6.400 més tornaran al país, dins del pla del president nord-americà, Donald Trump.

«L’actual pla del Comandament d’Europa ressituarà aproximadament 11.900 efectius militars d’Alemanya –d’uns 34.500 d’existents– de manera que s’enfortirà l’OTAN i assegurarà la dissuasió de Rússia», va indicar Esper en una compareixença davant els periodistes al Pentàgon.

Esper va afegir que també es mouran alguns dels centres d’operacions fora d’Alemanya i compartiran ubicació amb socis de l’OTAN, com Bèlgica i Itàlia, cosa que millorarà «l’eficiència operacional i la disponibilitat».

Mesura de represàlia

Sobre els temps, va oferir un horitzó ampli a l’apuntar que «alguns d’aquests moviments es podrien produir en setmanes» mentre que «d’altres trigarien més temps». Trump va anunciar a mitjans de juny la seva intenció de reduir el nombre de tropes nord-americanes a Alemanya, en represàlia per la insuficient despesa en defensa de Berlín i per, al seu judici, aprofitar-se dels EUA en qüestions comercials. En aquest sentit, el líder de la Casa Blanca va justificar la retirada de les tropes acusant durament Alemanya. «El delinqüent d’Alemanya. No ha pagat les seves tarifes de l’OTAN. És lluny i se n’ha beneficiat durant anys, i no té intenció de pagar-lo, i s’ha aprofitat dels EUA, en el comerç, en l’exèrcit i en totes les altres coses, durant molts anys. I fins ara ho he estat arreglant, però Alemanya deu milers i milers de milions de dòlars a l’OTAN, i per què hauríem de mantenir totes aquestes tropes allà», afirma Trump.

Notícies relacionades

Els EUA tenen desplegats actualment uns 52.000 efectius a les bases alemanyes, dels quals uns 34.500 són soldats en actiu i la resta són empleats civils del Departament de Defensa.

Alemanya és el país d’Europa amb més tropes nord-americanes, seguit d’Itàlia, el Regne Unit i Espanya. Aquests militars són al territori alemany des del final de la segona guerra mundial (1939-1945) i, en temps de la guerra freda, es van considerar com una força de contenció davant la Unió Soviètica.