LA PANDÈMIA MUNDIAL

Àsia afronta la segona onada de casos de Covid

Els focus es multipliquen a diversos països i tornen les quarantenes i mesures excepcionals

zentauroepp54262580 tokyo  japan   27 07 2020   mannequins use to keep social di200728152115

zentauroepp54262580 tokyo japan 27 07 2020 mannequins use to keep social di200728152115 / FRANCK ROBICHON

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Va ser la primera en patir-lo i també en domar-lo gràcies als seus governs àgils i previsors i les seves societats disciplinades. Però la tornada del coronavirus a Àsia, amb generalitzats rècords de contagis i quarantenes recuperades, és el corol·lari que tampoc les receptes més lloades asseguraran la calma mentre no arribi la vacuna. Excepte l’Índia, la segona onada asiàtica té magnituds molt menors a les dels Estats Units, el Brasil i altres països europeus, però ha tornat la por i ha refrescat la màxima pandèmica que n’hi ha prou amb un llumí per prendre la prada. Fins i tot Corea del Nord, autodeclarada lliure de coronavirus, va anunciar aquesta setmana el seu primer cas i va tancar Kaesong, una de les seves ciutats principals. 

La Xina compta amb tres focus a la vista: Xinjiang, contigu a l’Àsia Central, Hong Kong i les fredes províncies septentrionals. Els 57 nous contagis de diumenge, que no inclouen a l’excolònia, són el registre més elevat des de març. La franja del nord ja havia patit focus per l’allau de xinesos des de Rússia però sorprèn la quarantena de casos a Xinjiang, bressol dels irredempts uigurs i sotmesa ja a un aclaparador control social molt abans del coronavirus.

Tests a mansalva

Els gairebé 200 contagis a Urumqi, la seva capital, han activat el protocol: declaració formal de «mode de guerra», aïllament i tests a mansalva. Gairebé 2,5 dels 3,5 milions d’habitants ja s’han fet el test i diumenge es va emprendre una segona campanya per descobrir falsos negatius. És una xifra modesta en l’escala xinesa si pensem en els 11 milions de tests practicats després d’un focus a Wuhan, els 10 milions a Pequín o els sis a Dalian.  

Més de la meitat dels 2.700 contagis a Hong Kong s’han registrat aquest juliol. Existeixen pocs ecosistemes més propicis per a les pandèmies que l’excolònia, un ‘hub’ de connexions internacionals amb una humitat insuportable on viu la mateixa població que Catalunya en un territori 30 vegades més petit. El brot ha forçat mesures inèdites com la prohibició de reunions de més de dues persones, l’obligació de mascaretes i el tancament de restaurants, piscines i instal·lacions esportives. Les tres setmanes següents seran crucials, han aclarit les autoritats, encara amb el record fresc de la SARS i la grip aviària.  

El Vietnam no comptava contagis locals des d’abril i n’hi ha hagut prou amb un grapat de casos per tancar Danang i ordenar l’evacuació urgent de 80.000 persones, majoritàriament turistes. Danang era una anodina ciutat on era fàcil trobar veterans de guerra nord-americans transvasant cervesa als bars fins que les polítiques governamentals la van convertir en un de les centres més rutilants i excitants d’Àsia.

Desenes de vols traslladen ara els turistes a onze ciutats del país, on els esperen estrictes quarantenes de dues setmanes en una estratègia contracultural que ordena l’evacuació en lloc de la reclusió. Al Vietnam, amb la més exitosa i ignorada recepta contra el coronavirus, se li deu confiança: un país en vies de desenvolupament, amb més d’un miler de quilòmetres i sense un sol mort en una població de cent milions d’habitants, ha suplert les seves carències tecnològiques i hospitalàries amb molta prevenció, quarantenes quirúrgiques i l’element humà.  

Rècords al Japó

També encadena rècords el Japó, amb 239 casos registrats a Tòquio i 803 a tot el país durant el cap de setmana. Els experts encara es pregunten com va mantenir a ratlla el virus en els primers mesos sense esforços consignables, però sembla que se li acaba la sort. Tòquio ha triplicat els llits hospitalaris per a malalts de coronavirus però, malgrat els consells de prestigiosos epidemiòlegs, es resisteix a imposar l’estat d’emergència per protegir una economia gripada que ja ha patit la cancel·lació olímpica.

La capital va ser exclosa d’un programa que fomentava el turisme domèstic i la seva governadora, Yuriko Koike, ha demanat que s’evitin les sortides prescindibles. Les autoritats han culpat dels brots a l’oci nocturn però el cabal de casos suggereix que les causes són més àmplies. 

El quadro no és millor a la resta del sud-est asiàtic. Filipines es planteja recuperar les tancades a la seva capital després que el desconfinament disparés els contagis. Malàisia estudia mesures per sufocar una dotzena de focus i Indonèsia ja ha superat la Xina en nombre d’infectats. També en aquesta zona, però als antípodes econòmics, Singapur va registrar gairebé 500 casos dilluns.  

Notícies relacionades

Cap país minimitza el drama com l’Índia: amb la pandèmia desbocada s’ha vist obligada a aixecar els estrictes confinaments per no privar dels mitjans que suposen la pura supervivència a part de la seva població mentre implorava sensatesa. «Hem de recordar que el coronavirus és tan mortífer avui com ho era al principi», ha insistit el seu primer ministre, Narendra Modi. L’Índia, amb desenes de milers de nous casos diaris, només precedeix ja els Estats Units i el Brasil. 

Els experts ja van aclarir que arribaria la segona onada tan bon punt es relaxessin les mesures. Assumida com a inexorable, la qüestió era com afrontar-la. I, com va passar el primer cop, Àsia lluita amb decisió i urgència.