Conflicte diplomàtic

La Xina exigeix als EUA el tancament del seu consolat a la ciutat de Chengdu

china / periodico

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina ha exigit avui als Estats Units el tancament del seu consolat a la ciutat sud-occidental xinesa de Chengdu com a represàlia a la recent ordre de clausura de l’oficina diplomàtica xinesa a la ciutat de Houston (Texas).

«Aquesta contramesura presa per la Xina és una resposta legítima i necessària a la mesura injustificada dels Estats Units de tancar el nostre consolat a Houston. La relació entre els dos països no és la que la Xina desitjaria, però Washington és responsable d’això», ha anunciat avui el Ministeri d’Afers Estrangers en un comunicat.

La mesura arriba després que els EUA forcessin la Xina a tancar el seu consolat a Houston enmig de noves acusacions d’espionatge, una de les accions més agressives que ha pres Washington des que va establir relacions diplomàtiques amb Pequín el 1979.

Segons la Cancelleria xinesa, la seva resposta està «en línia amb la llei internacional, les normes bàsiques que regeixen les relacions internacionals i les pràctiques diplomàtiques» ja que, als seus ulls, la mesura que va prendre Washington va trencar totes aquestes regles.

Com a conseqüència, el Ministeri va informar a l’Ambaixada dels Estats Units durant el matí del dia 24 la seva decisió de «revocar el consentiment per a l’establiment i posada en marxa del Consolat nord-americà a Chengdu –capital de la província sud-occidental de Sichuan–», i va exigir «el cessament de totes les seves operacions i esdeveniments».

«Demanem novament als Estats Units que es retracti de la seva decisió errònia i creï les condicions necessàries per tornar les relacions al camí de la normalitat», afegeix el comunicat.

Dijous, la Xina va negar que el seu consolat a Houston (Texas) hagi robat propietat intel·lectual o informació d’empreses nord-americanes, i va avançar «represàlies» pel tancament de l’oficina diplomàtica enmig de noves acusacions d’espionatge per part dels EUA.

Notícies relacionades

Washington va donar dimecres 72 hores a Pequín per tancar el seu consolat a Houston per «protegir la propietat intel·lectual nord-americana i la informació privada dels seus ciutadans».

«Aquestes acusacions són malicioses i el seu únic objectiu és difamar la Xina. El tancament del consolat és una mesura completament injustificada, i la Xina es reserva el dret a prendre represàlies», va afirmar ahir el portaveu del Ministeri Wang Wenbin.