El coronavirus avança al Brasil al ritme de 68.000 casos diaris

El país ja té gairebé 83.000 morts i amb l'arribada de l'agost s'acostarà a les 100.000 defuncions

El president Jair Bolsonario continua donant positiu de Covid-19

zentauroepp54216961 fotodeld a  ame3902  brasilia  brasil   22 07 2020   el pres200723113128

zentauroepp54216961 fotodeld a ame3902 brasilia brasil 22 07 2020 el pres200723113128 / Andre Sousa Borges

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Brasil ha confirmat les amargues previsions de l’Organització Panamericana de la Salut (OPS). No només és l’epicentre de la pandèmia regional. El nivell de contagis està lluny de decréixer, com demostren les explosives 67.860 infeccions de Covid-19 reportades dimecres. Mai des del març les infeccions diàries havien arribat a aquest punt.

Les xifres que recopilen els estats regionals informen que 2.227.514 ciutadans estan en la mateixa situació, cosa que representa una mica més de l’1% dels habitants del país. No obstant, aquests números no estarien donant compte per complet de la realitat sanitària.

L’abril passat, el Ministeri de Salut va encarregar a la Universitat Federal de Pelotas (UFPel) i l’agència Ibope una investigació serològica per identificar quants brasilers han contret el coronavirus. Es van entrevistar unes 100.000 persones i es va arribar a la conclusió que cal quadruplicar la quantitat de casos positius acceptats oficialment. El resultat va espantar tant el Govern d’ultradreta que no va continuar amb l’enquesta a mesura que avançava la circulació d’un patogen que ha provocat 83.000 morts. A aquest ritme, amb l’arribada de l’agost s’haurà arribat a les 100.000 defuncions.

El més cridaner del que ha passat amb la Covid-19 és que l’administració de Jair Bolsonaro va estar lluny d’utilitzar tots els recursos econòmics a la seva disposició per atenuar els seus efectes letals. D’acord amb el Tribunal Federal d’Auditoria (TCU), el Ministeri de Salut va utilitzar menys d’un terç de les seves assignacions pressupostàries.

«La desastrosa resposta de Bolsonaro a la pandèmia mostra el desmantellament de l’Estat», va assenyalar al respecte la revista ‘IstoÉ’. D’acord amb el diari ‘Estado’, de São Paulo, el general Eduardo Pazzuelo, a càrrec del Ministeri de Salut, va ser alertat per tècnics de la cartera en una reunió realitzada a «porta tancada» que, sense reforçar les mesures d’aïllament social, els impactes de la Covid-19 al país seran sentits durant dos anys.

Els especialistes li van recordar a Pazzuelo que el distanciament és «favorable» fins i tot per al mateix retorn de les activitats econòmiques que han tingut un ensorrament sense precedents. Aquesta recomanació xoca amb les expectatives del mandatari que, malgrat el seu contagi, pressiona perquè el Brasil recuperi la seva normalitat acceleradament.

Notícies relacionades

Bolsonaro, encara positiu

El capità retirat va rebre dimecres passat el seu últim examen de coronavirus: la infecció continua allotjada al seu cos. El president està aïllat des del passat 7 de juliol. Això no li ha impedit acostar-se als límits del Palau Alvorada, a Brasília, per saludar els seus adherents. Bolsonaro s’ha vantat d’emprendre el seu procés de cura de la Covid-19 ingerint hidroxicloroquina, un derivat de la cloroquina utilitzat en el tractament de la malària. La droga no té suport de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i ha sigut impugnada en diferents cercles científics.