Els EUA ordenen tancar el consolat xinès a Houston

Pequín afirma que la decisió és una provocació «sense precedents» que afectarà les relacions bilaterals

zentauroepp54205508 in this image made from video  fire engine is seen outside c200722112746

zentauroepp54205508 in this image made from video fire engine is seen outside c200722112746

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

L’escalada de la tensió entre els Estats Units i la Xina ha pujat un esglaó més aquest dimecres. Els Estats Units han ordenat el tancament del consolat xinès a Houston, segons ha informat un portaveu del Departament d’Estat, Morgan Ortagus, que ha dit que la decisió és «per protegir la propietat intel·lectual americana i la informació privada».

La cancelleria del país asiàtic ha considerat la mesura una provocació «sense precedents» i «una violació de les normes internacionals i dels acords consulars entre els dos països, així com un intent de soscavar les relacions bilaterals», en paraules d’un portaveu del ministeri d’Exteriors,  Wang Wenbin. 

Crema de documents

Notícies relacionades

«Demanem als EUA que es retractin d’aquesta decisió errònia, o altrament la Xina prendrà les represàlies legítimes i necessàries», ha dit Wang. Mentrestant, mitjans nord-americans com la cadena Fox denuncien que «documents i altres materials estan sent cremats al pati del consolat», mentre que la premsa xinesa preveu un «terratrèmol» en els llaços bilaterals.

La Xina i els Estats Units fa anys que estan immersos en una guerra comercial, si bé en els últims mesos la confrontació s’ha disparat a compte de la pandèmia de coronavirus, ja que Washington culpa directament Pequín. El tancament del consolat té lloc l’endemà que els EUA acusessin els seus serveis d’intel·ligència de recolzar els atacs cibernètics de dos ‘hackers’ xinesos contra empreses d’11 països per intentar robar dades de la vacuna per a la Covid-19 i secrets de tecnologia militar.