VIOLÈNCIA A L'EST D'EUROPA

La policia d'Ucraïna allibera els 20 passatgers d'un autobús segrestat

L'assaltant, que pateix problemes psiquiàtrics, portava armes i explosius

zentauroepp54194813 ucrania bus200721120653

zentauroepp54194813 ucrania bus200721120653 / TETIANA HRISHYNA

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Final feliç en el segrest d’un autobús amb 13 passatgers a bord que ha mantingut en suspens Ucraïna durant tot aquest dimarts. Després d’una operació llampec, les forces especials locals han aconseguit alliberar, entrada ja la nit, tots els ostatges que quedaven a l’interior del vehicle i han detingut el capturador, un expresidiari en tractament psiquiàtric, proveït d’armes i explosius. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha assumit el cas sota el seu «control personal» i ha promès fer «tots els esforços per resoldre la situació sense víctimes».

Poc abans, tres ostatges (una dona embarassada, una anciana i una jove) havien sigut alliberats després que el cap d’Estat parlés per telèfon en persona amb el capturador i acceptés difondre un vídeo en una xarxa social demanant a la població que veiessin un documental en el qual es denunciava el maltractament animal. Una vegada acabat el segrest, la gravació va ser esborrada. 

El segrest es va iniciar a primera hora del matí a la localitat de Lutsk, una ciutat de 220.000 habitants no gaire lluny de les fronteres amb Polònia i Bielorússia. Durant tota la jornada, a les xarxes socials van circular imatges del vehicle, un minibús blanc i blau aparcat al centre d’aquesta localitat amb les cortines corregudes i les finestres trencades Iuri Kroixko, cap de la Direcció Principal de la Policia, va informar sobre el migdia que la identitat del segrestador havia sigut finalment establerta i que s’estaven desplegant a la zona «forces especials que poden neutralitzar delinqüents».   

Durant els primers moments del segrest, el capturador va realitzar «dos trets» en direcció al cordó policial que envoltava el vehicle, i també va llançar des del vehicle a l’exterior una granada que finalment no va explotar. Segons la Fiscalia General Ucraïnesa, el segrestador havia amagat a l’interior de l’autobús un artefacte explosiu que podia ser fet detonar «a distància». El viceministre de l’Interior, Anton Gueraixtxenko, ha assegurat per la seva part que el capturador presentava un «estat mental complex» i que l’individu en qüestió «seguia un tractament psiquiàtric». 

Les diferents informacions que s’han anat difonent durant tot el dia en els mitjans ucraïnesos apuntaven en aquesta direcció. El portal d’informació en llengua russa ‘Korrespondent.net’ havia assegurat que l’assaltant es feia dir a si mateix ‘Maksim Plokhoi’ (Maksim el dolent, en rus). Segons aquesta publicació, a internet hi havia un llibre titulat ‘Filosofia del Criminal’, escrit per un tal Maxim Plokhoi durant una estada a la presó. Abans del segrest, havia deixat gravada una nota de veu en la qual felicitava tothom pel ‘Dia del Militant Antisistema’ i havia anunciat la seva consigna: «L’Estat és el primer terrorista».

Exigències a les autoritats

Notícies relacionades

A més, ha exigit que un bon nombre de personalitats del país, entre les quals hi havia el president dels tribunals Suprem i Constitucional, el fiscal general, el ministre de Justícia, el primer ministre, el president del Parlament, l’expresident Petró Poroixenko i fins i tot alguns coneguts oligarques com Rinat Ajmétov i Igor Kolomoiskii publiquin en els seus comptes de les xarxes socials un vídeo en què declarin la següent frase: «Jo soc un terrorista».

El Govern d’Ucraïna ha tingut tradicionalment grans dificultats a l’hora de controlar el flux d’armes pel seu territori. El problema s’ha exacerbat en els últims anys a causa del conflicte del Donbass, a l’est del país. Dues regions industrials escapen per complet al control de l’Executiu de Kíev i estan governades per milícies que s’autoproclamen prorusses però que en molts casos estan formades per personatges amb historial criminal.         

Temes:

Ucraïna Kíev