Covid-19

Cuba i els EUA, els contrastos del coronavirus a Amèrica

La pandèmia continua creixent de manera alarmant al continent americà i l'únic lloc on no es reporten contagis és precisament al territori cubà

coronavirus-calle-argentina

coronavirus-calle-argentina

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El recompte diari a Amèrica del nombre de contagis i víctimes mortals per Covid-19 manté un panorama desolador. El Brasil segueix sumant casos –632 noves morts en les últimes 24 hores; els Estats Units compta amb més de 140.000 morts i altres països, com per exemple Colòmbia, entren ja en xifres preocupants.

Malgrat les males xifres, la bona notícia del dia va arribar del Carib: per primera vegada des que al març va detectar la presència de la malaltia al seu territori, Cuba no va registrar en les últimes 24 hores cap contagi de coronavirus Sars-CoV-2.

Cuba, un cas excepcional

La nota amable de la jornada va arribar des de Cuba, on per primera vegada des que al març es va detectar el primer cas, no es va registrar cap contagi. No obstant, les autoritats demanen a la població no abaixar la guàrdia després de comptabilitzar-se al país caribeny 2.446 casos i 87 morts.

«Per fi ha arribat el dia que tants anhelàvem, però no pot ser motiu per relaxar-se, les mesures es mantenen. Continuem comptant amb el poble cubà per guanyar aquesta pandèmia», va tuitejar el director d’Epidemiologia del Ministeri de Salut, Francisco Durán.

A Cuba, on el confinament mai va ser obligatori, va començar a baixar la corba de propagació a mitjans de maig amb una estratègia epidemiològica basada en el rastreig i hospitalització dels casos positius i sospitosos, i de l’aïllament en centres estatals dels contactes dels dos.

Proves de vacunes al Brasil

A l’altra cara de la moneda, el Brasil lidera a l’Amèrica Llatina la carrera per la vacuna contra el coronavirus a l’apostar pels assajos clínics de dues d’elles, una de la Universitat d’Oxford i una altra d’un laboratori xinès.

Totes dues es troben en la tercera i última fase abans de la seva homologació i, des d’aquest dimarts, uns 9.000 voluntaris, tots treballadors de l’àrea de la salut, començaran a rebre les dosis a São Paulo.

Poc més de quatre mesos després de registrar la primera víctima mortal per la Covid-19, el Brasil va superar els 80.000 morts i els 2,1 milions de contagis, que el converteixen en el segon país més afectat al món, només per darrere dels Estats Units.

També es va informar que dos ministres brasilers van donar positiu en les proves de coronavirus, amb la qual cosa ja són quatre els membre del Govern de Jair Bolsonaro que, igual com el mandatari, han contret la malaltia.

Colòmbia entra en fase perillosa

Per la seva part, Colòmbia va sobrepassar els 200.000 contagis de coronavirus al confirmar 6.727 casos positius més, mentre que les morts es van acostar a les 7.000 amb els 193 morts de la jornada, segons el Ministeri de Salut.

Amb aquestes dades, que són lleugerament inferiors als rècords d’infectats i defuncions de divendres passat, el país acumula 204.005 encomanats i 6.929 morts, cosa que mostra que segueix lluny de començar a baixar la corba de la pandèmia.

L’Amèrica Central, al límit

Guatemala, el país amb el registre més gran de morts a l’Amèrica Central a causa del coronavirus, es va afegir a Costa Rica, Panamà i el Salvador en la implementació del tractament amb plasma convalescent per a malalts de Covid-19, malaltia que ja li deixa 1.485 morts i 38.705 casos positius.

Costa Rica, amb 11.534 casos i 66 de morts, veu amb preocupació l’augment en les hospitalitzacions, per això el seu Govern defensa les mesures restrictives que regeixen a partir d’avui i per dues setmanes, que impedeixen l’obertura de diversos negocis a l’àrea metropolitana de la capital del país, San José.

Hondures s’acosta als 34.000 casos i 900 morts amb dubtes sobre quan arribarà al pic de la pandèmia, mentre el seu sistema de salut és pròxim al col·lapse per la creixent demanda de llits als hospitals, després de més de quatre mesos de quarantena.

El Salvador registra 12.207 casos de contagi i 344 de morts, per la qual cosa el Govern va ajornar de nou la segona fase de la reactivació econòmica. Panamà, amb uns 4.300.000 habitants, viu una escalada de casos que ha provocat una saturació en hospitals públics i privats; aquests últims ja estan al 100% d’ocupació a les ucis i al 60% en planta, al reportar 1.071 morts i 52.261 d’encomanats.

Davant de l’avenç de la Covid-19, en la caribenya República Dominicana es va declarar l’estat d’emergència per 45 dies i es va establir el toc de queda des de demà dimarts per demarcacions geogràfiques segons la seva situació. El país acumula 53.956 contagis i 993 morts.

Les contradiccions de Trump

Una altra sorpresa de la jornada va ser la declaració que va fer el president dels Estats Units, Donald Trump, que va considerar que portar mascareta és «patriòtic», contrari a l’escepticisme que sempre ha expressat davant la pandèmia.

«Els Estats Units, en el nostre esforç per vèncer el virus invisible de la Xina, i molta gent diuen que és patriòtic portar una mascareta quan no pots fer distanciament social. ¡No hi ha ningú més patriòtic que jo, el seu president favorit!», va dir Trump a Twitter

Aquesta crida a la prevenció no va impedir que Trump tornés a buscar culpables i va apuntar cap a la Xina –de nou– com a responsable del «problema mundial» de la pandèmia, que al seu país registra 3,8 milions d’encomanats i més de 140.000 morts.

Mentre estats com Florida, Arizona i Texas continuen reportant alarmants xifres i els seus hospitals estan al límit de la seva capacitat, el governant va iniciar negociacions amb els líders del Congrés per a un nou paquet d’alleujament econòmic, que s’espera rondi el bilió de dòlars.

Els més vulnerables

Notícies relacionades

Finalment, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va expressar la seva preocupació davant de l’alarmant impacte que la pandèmia està tenint als pobles indígenes i natius d’Amèrica, on es calcula que uns 70.000 membres d’aquestes comunitats s’han encomanat i 2.000 han mort.

Precisament aquest dilluns els indígenes del grup ètnic zàpara van insistir en una roda de premsa virtual des de l’Amazònia en la necessitat que es declari l’estat d’emergència al seu territori, per evitar l’avenç de la Covid-19, que ha afectat almenys una vintena de persones entre els seus membres.