COP POLICIAL TRANSFRONTERER

Arrestats 75 membres de la màfia calabresa a Itàlia i Suïssa

La 'Ndrangheta està considerada l'organització criminal més potent del país transalpí

zentauroepp54025003 07 july 2020  italy  rome  italian prime minister giuseppe c200707191023

zentauroepp54025003 07 july 2020 italy rome italian prime minister giuseppe c200707191023 / Roberto Monaldo LaPresse via ZUM

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats italianes han arrestat avui 75 presumptes membres de la màfia calabresa ‘Ndrangheta, considerada la més potent i perillosa del país, en una àmplia operació entre Itàlia i Suïssa. La ministra de l’Interior italiana, Luciana Lamorgese, va celebrar l’operació, dirigida a erosionar les ramificacions internacionals de la ‘Ndrangheta i que va comptar amb centenars d’agents dirigits pels fiscals de Catanzaro i Berna.

Lamorgese va assenyalar en un comunicat que s’ha assestat «un cop dur» a les activitats il·legals i al patrimoni que acumulen les famílies d’aquesta poderosa organització criminal. En concret, es van detenir 75 individus entre Itàlia i Suïssa, acusats de delictes com ara associació mafiosa, narcotràfic, blanqueig de capitals i corrupció, tots amb l’agreujant de la modalitat mafiosa.

A més, l’operació ha permès requisar béns per un valor superior als 169 milions d’euros, entre empreses i immobles, així com «ingents quantitats de substàncies estupefaents». La ministra va alertar que la màfia «no coneix fronteres» i sempre està buscant noves ocasions d’expansió, també a l’estranger, aconseguint el control d’empreses, entre altres estratègies.

El negoci del narcotràfic

Al centre de la diana hi va ser el clan Anello, natural de la província calabresa de Lamezia Terme i amb sobrada capacitat per gestionar un important negoci de drogues. En els últims mesos s’han succeït diverses operacions contra la ‘Ndrangheta, l’última el 14 de juliol, quan es van detenir a Milà vuit persones que havien creat un entramat per al frau fiscal i l’obtenció de subvencions per a empreses amb problemes per la pandèmia.

D’altra banda, quatre dies després es va acabar una investigació que esquitxa 470 presumptes mafiosos, 334 d’ells arrestats entre Itàlia, Suïssa, Alemanya i Bulgària el desembre del 2019 en una de les operacions policials més grans contra la màfia que es recorden.

Notícies relacionades

El fiscal en cap de Catanzaro, Nicola Gratteri, al capdavant de les indagacions, va assegurar llavors que va ser la segona operació amb més detinguts després de la que va portar a l’històric judici contra la màfia siciliana, Cosa Nostra, a mitjans de la dècada de 1980.

L’abril passat, el fiscal de la ciutat italiana de Palerm, Francesco Lo Voi, va advertir que les màfies poden aprofitar una eventual crisi derivada de la pandèmia del coronavirus, amb especial interès en el sector turístic europeu.

Temes:

Màfia Itàlia