Guerra Wahsington-Pekín

Trump elimina el tracte preferencial a Hong Kong per penalitzar la Xina

Els EUA responen a la nova llei de seguretat amb què Pequín vol controlar l'excolònia

zentauroepp54017497 files  in this file photo us president donald trump speaks t200708101956

zentauroepp54017497 files in this file photo us president donald trump speaks t200708101956 / JIM WATSON

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / EP

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha firmat una llei per imposar sancions a la Xina en resposta a la Llei de Seguretat Nacional aprovada per Pequín per a Hong Kong i ha anunciat la firma d’una ordre executiva per posar fi al tracte preferencial que té el territori.

En un comunicat difós per la Casa Blanca, Trump ha explicat que la llei, anomenada Llei d’Autonomia de Hong Kong, autoritza la imposició de sancions a persones estrangeres, entitats i institucions financeres que contribueixen «a les accions de la Xina per eliminar l’autonomia de Hong Kong».

«La llei aborda l’incompliment per part de la Xina de certes obligacions de la Declaració Conjunta Sinobritànica», ha afegit el mandatari, l’Administració del qual ha sigut especialment crítica  amb la legislació aplicada a l’excolònia britànica.

La nova Llei de Seguretat Nacional implica que el Govern de Pequín exercirà la seva jurisdicció en casos «complicats» de Hong Kong, com els relacionats amb ingerències estrangeres, quan les autoritats locals no puguin fer complir la llei o quan la seguretat nacional del territori estigui sota amenaces «greus o realistes», segons consta en el text legal difós en les últimes hores.

Cadena perpètua

La norma enumera quatre categories de delictes: secessió, subversió, terrorisme i col·lusió amb un país estranger o elements externs per posar en perill la seguretat nacional. La pena màxima per a cada delicte és la cadena perpètua tot i que la sentència suggerida per a alguns delictes menors és de tres anys de presó.

Quant a l’ordre executiva que finalitza el tracte preferencial de Hong Kong, Trump ha explicat que el territori «ara serà tractat com la Xina continental». «Sense privilegis especials, sense tractament econòmic especial i sense exportació de tecnologies sensibles», ha afegit, segons ha informat la cadena de televisió CNN.

«Cap Administració ha sigut més dura amb la Xina que aquesta», ha insistit Trump, mentre ha assegurat que els Estats Units consideren Pequín «completament responsable d’ocultar el virus i propagar-lo pel món». També ha reiterat que «no té plans» per parlar amb el president de la Xina, Xi Jinping, pròximament, segons informacions de la CBS.

Així mateix, ha arremès contra l’exvicepresident nord-americà Joe Biden, futur candidat demòcrata a la Casa Blanca. «Tota la carrera de Biden ha sigut un regal per al Partit Comunista Xinès», ha dit.

La resposta xinesa

Per la seva part, el Ministeri d’Exteriors de la Xina respondrà amb la imposició de sancions contra els Estats Units. En concret, segons un comunicat, les sancions s’adoptaran contra els individus i les entitats nord-americanes que estiguin relacionades amb la llei firmada per Trump aquest dimarts.

Segons el parer del Ministeri d’Exteriors xinès, la llei «calumnia maliciosament» la legislació imposada per Pequín per a Hong Kong. A més, «viola seriosament el Dret Internacional i les normes bàsiques de governança en les relacions internacionals i interfereix severament en els assumptes interns entre la Xina i Hong Kong».

«El Govern xinès s’hi oposa fermament i la condemna enèrgicament», ha afegit el comunicat, recollit pel diari Global Times.

Notícies relacionades

«L’intent dels Estats Units d’obstruir la implementació de la Llei de Seguretat Nacional per a Hong Kong mai tindrà èxit», ha conclòs el Ministeri d’Exteriors, mentre ha urgit el país nord-americà a «corregir els seus errors, abstenir-se d’aplicar la llei i deixar d’interferir en els assumptes interns de la Xina». «La Xina respondrà amb fermesa si els Estats Units segueixen endavant», ha avisat.

La tensió entre els Estats Units i la Xina està en augment. La guerra comercial entre les dues potències no és cap secret i Trump es refereix contínuament al nou coronavirus com el «virus xinès». A més, els dos països han mantingut un intercanvi d’atacs a compte del mar de la Xina Meridional, ja que Washington ha assenyalat que els reclams de Pequín sobre els seus recursos marítims «són absolutament il·legítims», una actitud que la Xina ha qualificat d’«injustificada».