Efectes de la pandèmia

Així serà la logística de la cimera de la reconstrucció d'Europa

Delegacions reduïdes, desinfecció de sales en cada pausa, obligatorietat de portar mascareta quan no es respecti el metre i mig de distància, ascensors exclusius per als líders europeus i sense presència de periodistes

zentauroepp54123547 08 05 2020 mascarillas con la bandera de la ue  politica int200715190452

zentauroepp54123547 08 05 2020 mascarillas con la bandera de la ue politica int200715190452 / Harald Tittel dpa

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els detalls pràctics de la primera cimera presencial que celebren aquesta setmana els 27 caps d’Estat i de Govern de la UE ja estan llestos i implicaran canvis logístics importants per minimitzar els riscos de contagi de coronavirus. Per exemple, no hi haurà l’habitual salutació protocol·lària a l’arribada dels líders europeus, que només podran entrar a la seu del Consell acompanyats d’un màxim de sis persones; les sales de reunió seran desinfectades en cada pausa, i la mascareta serà obligatòria quan no sigui possible respectar una distància mínima de seguretat de metre i mig.

«És essencial per protegir plenament la salut dels líders, els seus assessors i de tot el personal que els recolza, i per això s’han adoptat moltes precaucions», expliquen fonts del Consell sobre unes mesures de seguretat i sanitàries previstes per celebrar «un Consell Europeu segur i exitós». I per a això, el primer pas ha sigut reduir la mida de les delegacions, habitualment formades per 19 persones, a només 6, i els periodistes no tindran accés a la seu del Consell.

Aire fresc, no reciclat

Notícies relacionades

A més, només s’utilitzaran les sales més grans per garantir una distància física suficient, seran desinfectades després de cada trobada i l’aire no serà reciclat, sinó fresc. La trobada entre els 27 tindrà lloc a la sala 5 de l’edifici Europa, de 850 metres quadrats, dissenyada per allotjar les grans cimeres de la UE amb organismes multilaterals i en la qual poden asseure’s fins a 350 persones. Això significa que els 31 o 32 dirigents –més els tres o quatre assessors que s’asseuran a les files de darrere– estaran ben distanciats. 

Tot i així, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha escrit als seus col·legues per demanar-los que portin posada la mascareta a l’inici de la reunió i en qualsevol moment en què no sigui possible mantenir la distància. Els que sí que hauran de portar-la tota l’estona serà el personal tècnic i de càtering, fotògrafs i càmeres, entre d’altres. El Consell també ha disposat l’ús exclusiu d’alguns ascensors, limitats a dues persones, només per als líders europeus. Si algú té símptomes de Covid-19, apunten fonts del Consell, haurà d’abandonar la reunió.

Temes:

Unió Europea