Trump commuta la sentència de presó al seu amic Roger Stone

L'exassessor va ser condemnat per provar d'obstruir la investigació sobre la ingerència russa

Allau de crítiques i alerta per la creixent intervenció del president en el sistema judicial

zentauroepp52384567 roger stone accompanied by his wife nydia stone  left  arriv200220184756

zentauroepp52384567 roger stone accompanied by his wife nydia stone left arriv200220184756 / Manuel Balce Ceneta

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Aquest divendres el president dels Estats Units, Donald Trump, ha commutat la sentència de presó del seu amic i exassessor Roger Stone, un veterà estrateg republicà que al febrer va ser condemnat a 40 mesos de presó per mentir sota jurament al Congrés, intimidar un testimoni i provar d’entorpir la investigació de la ingerència russa en les eleccions del 2016 que esquitxava Trump. Tot i que no ha arribat a emetre un perdó i en l’historial de Stone quedaran els set delictes pels quals va ser condemnat, de moment, i si no guanya els recursos, el president el deslliura de la presó, on havia d’entrar aquest dimarts a Geòrgia.

Trump, que ha assegurat repetidament que Stone havia sigut «víctima d’una corrupta i il·legal caça de bruixes», ha trucat personalment al seu confident per anunciar-li la decisió i aquest, segons ha dit a AP, ho ha celebrat amb xampany. Poc després la Casa Blanca  ha anunciat la commutació en un extens comunicat de premsa en què es qualifica d’«injusta» la sentència, es defineix Stone com una «víctima de l’engany rus» i es parla en contra de la investigació del fiscal especial Robert Mueller que va ser la base del procés d’‘impeachment’ a Trump i els processos judicials que en van derivar, incloent atacs a un membre del jurat de Stone.

«Roger Stone ja ha patit molt. Se’l va tractar molt injustament, com a molts altres en aquest cas. ¡Ara Roger Stone és un home lliure!», acabava el text, en què es repassava la feina del veterà per a republicans com Ronald Reagan o Bob Dole, tot i que s’ometia el nom a qui més associat està i el rostre del qual té tatuat entre els omòplats: el de Richard Nixon.

Crítiques i alerta d’ingerència en el sistema judicial

La decisió ha desencadenat immediatament una tempesta política i una allau de crítiques, especialment dels demòcrates. Adam Schiff, que va dirigir en el Congrés una de les investigacions de la ingerència russa, ha assegurat que «amb aquesta commutació Trump deixa clar que hi ha dos sistemes de justícia a Amèrica: un per als seus amics criminals i un altre per a tota la resta». Un portaveu de Joe Biden, el candidat demòcrata que s’enfronta a Trump en les eleccions de novembre, ha assegurat que «el president ha tornat a abusar del seu poder». I la senadora Elizabeth Warren ha tuitejat que «Trump ha abandonat l’estat de dret i ridiculitza la nostra democràcia. Realment és el president més corrupte de la història».

L’acció executiva de Trump, que alguns assessors de la Casa Blanca li havien desaconsellat, preocupats pel potencial impacte polític negatiu, renova a més les ja elevades alertes per la intromissió del president en el sistema judicial i la pèrdua d’independència del Departament de Justícia durant el seu mandat.

Notícies relacionades

Durant el processament de Stone ja va pressionar Justícia i quatre fiscals del cas es van retirar (i un va dimitir) quan el fiscal general, William Barr, va intervenir per rebaixar la petició d’anys de presó que havia fet el seu mateix departament. Tot i que després Barr va fer una crítica als «perjudicials» tuits de Trump i va prometre que no es deixaria «assetjar o influir per ningú», les seves paraules es van veure com llàgrimes de cocodril. Aquesta mateixa setmana, en una entrevista en televisió, Barr definia de «correcte» el processament de Stone i de «justa» la sentència que enfrontava ara i que Trump ha commutat, desacreditant una vegada més el seu titular de Justícia.

Fa dos mesos, en un pas extremadament inusual, el departament de Barr va retirar el seu cas penal contra Michael Flynn, l’exassessor de seguretat nacional que s’havia declarat culpable, i al juny Trump va acomiadar Geoffrey Berman, el fiscal federal de Nova York que va dirigir el cas que va acabar amb l’advocat de Trump Michael Cohen a la presó i que va investigar un altre lletrat personal del president, Rudy Giuliani.