Covid-19

La presidenta boliviana, Jeanine Áñez, es contagia de coronavirus

Diversos integrants del Govern provisional es troben en la mateixa situació

La pandèmia avança amb força i el país es troba a les portes del col·lapse sanitari

zentauroepp50875298 jeanine bolivia191113104547

zentauroepp50875298 jeanine bolivia191113104547

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Jeanine Áñez es va deixar veure afligida davant de les càmeres. Sota aquest estat d’aflicció va comunicar que havia contret el coronavirus. «Em vaig fer la prova i també he donat positiu», va dir la presidenta interina.  La notícia del seu contagi la trobava enmig de fortes disputes polítiques entre els sectors de la coalició de dretes que governa després del cop d’Estat del mes de novembre, i que estan relacionades amb la falta d’una candidatura forta per a les presidencials del mes de setembre. Si els adversaris d’Evo Morales no s’uneixen, el Moviment al Socialisme (MES) podria guanyar els comicis. «Treballaré des del meu aïllament. Junts, sortirem endavant», va dir Áñez, de 53 anys i una de les candidates de la facció conservadora. La Covid-19 li va arribar al cos sota aquestes circumstàncies. «Gràcies de cor per tots els missatges d’afecte i bons desitjos. Aquesta és només una prova més de la vida a la qual m’enfrontaré amb la mateixa fortalesa de sempre. La meva Fe i el recolzament dels bolivians em guien i acompanyen», va dir a través de Twitter.

La infecció de la mandatària provisional havia sigut precedida per situacions similars del ministre de la Presidència, Yerko Núñez, i els seus col·legues de Mineria, Jorge Fernando Oropeza, i de Salut, Eidy Roca.  La presidenta de la cambra de Senadors, Eva Copa, es troba sota aïllament preventiu. Així mateix, el diputat opositor Julio Jiménez va morir dilluns passat, per les mateixes causes.

Crisi sanitària

La Covid ha entrat amb força al palau Quemado, la seu de l’Executiu, mentre l’amenaça de col·lapse sanitari ronda al país. Bolívia ha confirmat aquest dijous 1.129 nous casos a escala nacional, amb la qual cosa comptabilitza 44.113 contagis. Les morts ascendeixen en total a 1.638. Santa Cruz, La Paz i Cochabamba acumulen el 75% de les infeccions. L’última de les ciutats, amb més de 600.000 habitants, ha quedat en el centre de la mirada internacional pels nombrosos casos de persones que van perdre la vida al carrer per falta d’atenció hospitalària, i de famílies que han d’esperar dies per poder enterrar o incinerar morts per Covid-19, davant de la saturació del cementiri.

Notícies relacionades

El ministre de Defensa, Luis Fernando López, va ser nomenat titular interí de Salut. López és el quart responsable d’aquest ministeri. Aníbal Cruz, el primer dels designats per Áñez, va ser reemplaçat per Marcelo Navajas, que va acabar arrestat per l’escàndol dels respiradors adquirits a preus exorbitants. Després va venir Roca, a qui li ha tocat enfrontar-se sense recursos l’avanç de la pandèmia i després ha emmalaltit.

Un cas atroç

Les notícies sobre la Covid-19 van cedir momentàniament el seu lloc a les pantalles a un episodi que esgarrifa la societat: l’estrangulació letal d’una nena de nou anys a El Alto, la ciutadella que envolta La Paz a gairebé 4.000 metres d’altura.  Un home ha sigut detingut com a presumpte autor d’assassinat que va incloure la violència sexual. Es tracta del 33è cas d’infanticidi al llarg del 2020. Les agressions contra menors es van incrementar amb la quarantena.