dos dies després de l'abandonament dels eua

L'OMS cedeix davant Trump i revisarà la seva lluita contra la Covid-19

El seu director general anuncia la nova comissió, presidida per Helen Clark i Ellen Johnson Sirleaf

Ellen Johnson Sirleaf, durant una visita a Etiòpia.

Ellen Johnson Sirleaf, durant una visita a Etiòpia. / REUTERS / TIKSA NEGERI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha anunciat aquest dijous la creació d’una comissió independent per revisar l’actuació de l’organisme en l’actual pandèmia, dos dies després que els EUA notifiquessin la seva sortida de l’organisme en un any pel que consideren mala praxi.

La comissió, ha indicat Tedros en una compareixença pública que s’ha anunciat amb només uns minuts d’antelació, estarà presidida per l’ex primera ministra de Nova Zelanda Helen Clark i l’expresidenta de Libèria i premi Nobel de la Pau, Ellen Johnson Sirleaf.

«És el moment de reflexionar sobre el que hem fet i buscar noves maneres de col·laborar», ha indicat Tedros, que ha proposat una reunió del Comitè Executiu de l’OMS el mes de setembre per analitzar els primers progressos del panel.

El president dels EUA, Donald Trump, ha acusat l’OMS des de l’inici de la pandèmia d’«encobrir la propagació del coronavirus» i també va congelar les aportacions econòmiques que els EUA feien a aquest organisme. Dies després, el 18 de maig, ja va amenaçar d’abandonar l’organisme o deixar-lo de forma permanent sense els fons que el seu país aportava llevat que es comprometés a «realitzar millores substancials en els pròxims 30 dies», com finalment va fer. 

‘Coronavirus avui’

L’OMS ja havia aprovat en la seva última assemblea general, el mes de maig passat, que es portés a terme una revisió «imparcial, independent i completa» de la seva gestió en la pandèmia, tot i que no havia concretat com o quan s’iniciaria.  Tedros ha afirmat avui que els resultats del panel «no es deixaran en una prestatgeria perquè s’omplin de pols», sinó que seran acuradament analitzats, i ha suggerit que el seu informe final sigui presentat oficialment en la pròxima assemblea anual de l’OMS, el maig del 2021.

El màxim responsable de l’OMS no ha esmentat en la seva intervenció els Estats Units, però davant les crítiques de Washington per presumpta negligència de l’organisme ha defensat que els experts «han treballat sense parar per coordinar la resposta global».  També ha reiterat que el coronavirus «s’aprofita de les nostres divisions», per això ha fet una crida a la unitat i la solidaritat global. 

Primer informe al novembre

El comitè tindrà un primer informe provisional al novembre. Després, s’ha apuntat al mes de gener perquè la junta executiva celebri la seva sessió ordinària, on es pugui discutir més a fons el treball del panel d’experts independents.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, no serà fins al maig de l’any que ve, també dins de l’Assemblea Mundial de la Salut, quan el panel presentarà el seu informe substantiu sobre les descobertes de salut. «Aquest no pot ser un altre panel de cinta blava que emet un informe que es queda a la prestatgeria. Hem d’unir-nos en una conversa global, per prendre les lliçons durament guanyades i convertir-les en acció», ha advertit el director general de l’OMS.

«Si bé el panel d’avaluació independent realitza el seu treball, hi ha obvis fruits que poden ser utilitzats, com la revisió universal per parells i el mecanisme binari PHEIC per al Reglament Sanitari Internacional, en què ja hem començat a treballar». A més, el Comitè Independent de Supervisió i Assessoria per al Programa d’Emergències Sanitàries de l’OMS també continuarà el seu treball existent.