MURS CONTRA LA IMMIGRACIÓ

Trump eleva un altre mur per a estrangers a les universitats

Obligarà a abandonar els EUA o vetarà l'entrada a estudiants en campus que donin el semestre 'online' per la pandèmia

La mesura dispara la ja elevada incertesa i rep furibundes crítiques de la comunitat d'educació superior

zentauroepp53983188 inter200707102657

zentauroepp53983188 inter200707102657 / Sarah A Miller

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Els murs que Donald Trump aixeca contra la immigració als Estats Units van més enllà del físic a la frontera amb Mèxic. N’hi ha d’altres d’invisibles amb els quals està frenant la migració legal, que ha reforçat en els últims mesos amb l’argument de contenir la pandèmia del coronavirus i el rerefons d’unes eleccions al novembre on la immigració torna a ser nuclear a la seva agenda de campanya. I dilluns aquests murs es van ampliar amb la col·locació d’una problemàtica i qüestionada barrera per als estudiants internacionals.

En una decisió sorpresa i rebuda amb crítiques i horror per la comunitat d’educació superior i estudiants afectats, el Govern va informar que no hi podrà haver als EUA universitaris estrangers si els seus campus ofereixen les classes el pròxim semestre exclusivament ‘online’. Aquest curs digital l’estan adoptant alguns centres d’educació per mirar de garantir la salut i seguretat d’estudiants, professors i treballadors i el mateix dilluns ho van anunciar Harvard i Princeton.

Segons les directrius, els universitaris estrangers que estan actualment als EUA amb visats F-1 i M-1 matriculats en universitats amb el pròxim semestre ‘online’ hauran de marxar o buscar alternatives, com transferir-se a un centre amb cursos presencials o híbrids. Si no ho fan, s’enfrontaran a «diverses conseqüències», incloent-hi «l’inici de procediments d’expulsió». No s’emetran nous visats per a aquests estudiants i fins i tot els qui els tinguessin ja aprovats no tindran permesa l’entrada als EUA.

Gir i crítiques

Les mesures no es faran oficials fins que el Departament de Seguretat Nacional les publiqui en el Registre Federal «en el futur pròxim», però ja han sigut disseminades per ICE, l’agència d’immigració i duanes que després de l’arribada de Trump a la Casa Blanca es va fer càrrec del programa d’Estudiants i Visitants d’Intercanvi. Representen un gir radical respecte al mes de març, quan es va permetre temporalment als estudiants estrangers quedar-se «donada l’extraordinària naturalesa de l’emergència Covid-19». I aquest canvi, argumentat per cap evolució en l’emergència en una pandèmia que continua descontrolada als EUA, ha sigut rebut amb furibundes crítiques.

D’«esgarrifós» l’ha qualificat el Consell Americà d’Educació, que representa 1.800 centres d’educació superior dels EUA, un país que en l’últim curs va tenir més d’un milió d’estudiants estrangers. En un comunicat el seu president, Ted Mitchell, ha assegurat que les «regles blindades no són la resposta en aquest moment de gran incertesa». I el vicepresident, Brad Farnsworth, ha denunciat que la mesura «sembra confusió», especialment ja que els centres estan explorant «més d’una dotzena de models diferents d’operacions per a la tardor».

En els llimbs

Notícies relacionades

També Craig Lindwarm, vicepresident de l’Associació d’Universitats Públiques i amb concessions estatals, que tot i que només tenen un 12% d’estudiants estrangers treuen de les seves matrícules el 30% dels seus ingressos, ha qüestionat la directiva per elevar les incerteses, ja que fins i tot centres que optin per classes presencials o un model híbrid podrien decidir passar-se a l’‘online’ si la pandèmia ho obliga. «Els centres necessiten ser àgils així que s’ajusten a grans incerteses i l’únic segur sota les noves regles és que els estudiants internacionals seran innecessàriament col·locats en els llimbs enmig d’una pandèmia i possiblement forçats a tornar a casa a mig semestre», ha dit Lindwarm, que veu la directiva «impracticable i profundament nociva» també a llarg termini. «Hi ha una competició global pels estudiants més brillants els EUA continuen perdent terreny», denuncia.

Una de les crítiques més demolidores s’ha llegit en un editorial del ‘Charlotte Observer’, de la localitat universitària de Carolina del Nord, que inclou les paraules «prejudicis» i «cap buit» en el titular. El diari titlla les directrius de «no només cruels sinó absurdes». «Fan mal a tothom. Estudiants, universitats i els estats que ara sentiran una nova punxada econòmica. I tot en el pitjor moment possible». Recupera també un xenòfob tuit de Trump del 2018 i escriu que «les polítiques de Trump en immigració estan enverinades d’intolerància» i que les noves directrius il·lustren «com de miop s’ha tornat ’Administració a l’intentar fer Amèrica tan caucàsica com sigui possible».