Macron indigna les militants feministes

El nou ministre de l'Interior està acusat de violació i el de Justícia és famós per les seves declaracions masclistes

zentauroepp54026487 topshot   members of a feminist group protest during a demon200707175825

zentauroepp54026487 topshot members of a feminist group protest during a demon200707175825 / THOMAS COEX

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Als voltants del Palau de l’Elisi, on s’ha celebrat el primer consell de ministres del nou Govern francès, diverses militants de Femen amb el pit nu han intentat deixar rams de flors per simbolitzar la mort de les promeses que al seu dia va fer Emmanuel Macron de convertir la igualtat de gènere en l’eix del seu mandat. «¡Remodelació sexista!», van cridar abans de ser desallotjades per la policia.

Les associacions feministes consideren una provocació el nomenament de Gérald Darmanin com a ministre de l’Interior, malgrat estar sent investigat per violació, i de l’advocat Éric Dupond-Moretti, conegut per les seves declaracions masclistes, al capdavant de Justícia.

Darmanin, de 37 anys, exportaveu de Nicolas Sarkozy i ministre de Pressupost a l’anterior Executiu, puja en l’escalafó malgrat que a mitjans de juny el Tribunal d’Apel·lació de París va ordenar reobrir la investigació d’una denúncia per violació presentada el 2009. El tribunal va considerar que l’arxivament del cas s’havia de revisar per un defecte de forma.

Pèssim senyal

Darmanin no està imputat, que és la línia vermella establerta per Macron per garantir la moralitat de la vida pública, però per al moviment feminista el senyal que envia l’Elisi és pèssima. Al palau presidencial, en canvi, argumenten que la denúncia contra Darmanin sembla evolucionar «pel bon camí» i que «no obstaculitza» la promoció del ministre.

En el cas del nou ministre de Justícia, les associacions recorden la seva oposició a la creació del delicte d’ofensa sexista, aprovat el 2018. «Això depèn de l’educació de cada un. «¿És l’Estat el que ho ha de regular? ¿Té l’Estat per reglamentar tots els comportaments? No ho crec», va declarar en el seu moment a BFMTV.

La seva escassa sensibilitat amb la causa feminista la va demostrar igualment durant el judici per violació de l’exsecretari d’Estat George Tron, quan va dir que «als 30 anys ningú és un florero incapaç de dir que no a un home que et pren la davantera».

Tampoc s’obliden del seu acarnissament amb l’associació europea contra la violència cap a les dones a la feina (AVFT) . «Està bé que la paraula de les dones s’alliberi, però vostès estan preparant una curiosa forma de vida a les generacions futures», va recollir al seu dia la revista ‘Les Inrocks’. «Senyores i senyors del jurat, si el vostre fill li toca el genoll a una amiga al seu cotxe, és una agressió sexual?», va preguntar en una altra ocasió al tribunal de Bobigny.

L’associació Osez le Féminisme dubta que la lluita contra la violència sexista pugui avançar «amb un violador a Interior i un masclista a Justícia», i denuncia al seu compte de Twitter que el nou Govern és «una vergonya». La militant Caroline De Haas va més enllà i diu que  «Macron podria haver escopit directament a la cara de les dones víctimes de violència, hauria sigut el mateix». 

Dimissió

«Tres anys després del #metoo, el Govern ens porta per un camí que ens condemna a una marxa enrere», critiquen en un comunicat diverses organitzacions i personalitats polítiques, que reclamen la dimissió dels dos ministres.

Recorden que a França el 76% de les denúncies per violació són arxivades, que el 82% de les víctimes no són ben rebudes quan acudeixen a denunciar i que només es condemna l’1% dels violadors.

Notícies relacionades

«Animo el moviment feminista amb semblants interlocutors per interrogar el sistema policial i judicial», ha tuitejat una de les fundadores del col·lectiu Les Effronteés. «Us burleu de nosaltres», ha lamentat l’associació Nous Toutes.

 «Hem entès i rebut bé el missatge sexista enviat a totes les dones pels dirigents d’aquest país. Hi respondrem», han promès les militants de Femen.