DRETS HUMANS

Arrestat per espionatge a Rússia un conegut periodista especialitzat en temes militars

L'FSB (ex-KGB) acusa Ivan Safronov de «treballar per a un país membre de l'OTAN» mentre els seus col·legues es mobilitzen amb cartes públiques de suport

El reporter, que treballava en l'actualitat com a consultor de l'agència espacial russa, va revelar l'any passat una venda d'avions russos a Egipte

zentauroepp54025519 special correspondent of the kommersant publishing house iva200707162748

zentauroepp54025519 special correspondent of the kommersant publishing house iva200707162748 / PAVEL KASSIN

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ivan Safronov, un dels periodistes més coneguts de Rússia en temes militars, ha sigut arrestat aquest dimarts per agents del Servei Federal de Seguretat (FSB, ex-KGB) sota l’acusació de transmetre secrets d’Estat a una potència estrangera. Immediatament, els col·legues del reporter s’han mobilitzat a favor seu amb piquets cartes obertes de suport, comparant el seu cas amb el d’Ivan Golunov , un altre reputat informador rus, especialitzat en temes de corrupció entre l’elit i detingut l’any passat com a conseqüència d’un montatge policial tosc que finalment va ser desbaratat.

Unes imatges difoses per l’FSB i reproduïdes per mitjans locals mostren com agents de paisà introduïen Safranov, amb un vestit i emmanillat, en una furgoneta. «Safronov, duent a terme tasques en favor dels serveis secrets d’un país de l’OTAN, va obtenir i va entregar informació sobre la cooperació militar i tècnica i sobre la defensa i la seguretat de la Federació Russa», diu una declaració emesa pel servei secret rus.

Reacció dels col·legues

La reacció per part de l’estament periodístic liberal a Moscou no s’ha fet esperar. Kommersant, un dels principals diaris nacionals i per al qual va treballar el mateix encausat durant 10 anys, ha publicat una declaració en què qualifica Safronov com «un dels millors periodistes del país» i un «veritable patriota de Rússia», lloant els seus «elevats estàndards professionals». Davant la seu de l’FSB a la cèntrica plaça Lubianka, periodistes anaven fent torns en piquets d’un a un portant cartells de denúncia contra la detenció.

La policia ha practicat ja diverses detencions entre els manifestants, malgrat que aquest tipus de protestes individuals són les úniques accions de carrer que, segons la legislació russa, no requereixen autorització prèvia per part de les autoritats. Una maniobra similar va aconseguir desbaratar les acusacions falses de tinença de drogues formulades contra Golunov l’any passat.  «Amb la detenció de Safronov la repressió ha adquirit un altre nivell», ha recalcat Andrei Soldatov, un conegut comentarista en temes relacionats amb els serveis secrets russos

El reporter ha sigut presentat davant del jutge al Tribunal de Lefórtovo, que ha dictat dos mesos de detenció provisional com a mesura cautelar. Safronov pot ser condemnat a 20 anys de presó en un judici que, a causa de la naturalesa de les acusacions presentades, se celebrarà a porta tancada. Segons Ivan Pavlov, un important jurista rus, es tracta de la primera ocasió en les últimes dues dècades en què un periodista és acusat de traïció a Rússia.  

Venda d’avions a Egipte

Notícies relacionades

Safronov col·laborava des de feia dos mesos com a consultor per a temes informatius de Roscosmos, l’agència espacial russa. Havia treballat en el passat per a Kommersant Védomosti, dos dels principals rotatius nacionals del país, i va revelar notícies exclusives com una venda d’avions Sujoi Su-35 al Govern d’Egipte, aliat del Kremlin en el conflicte de Líbia. Les informacions van motivar una reacció del Govern dels EUA, que ha amenaçat amb sancions el Cairo si l’adquisició es materialitza finalment.

El reporter sembla estar seguint els passos del seu pare, també anomenat Ivan, un altre prestigiós especialista en temes militars les informacions exclusives del qual sobre fallits assajos amb míssils balístics van avergonyir el Kremlin any enrere. El progenitor del reporter va perdre la vida el març del 2007 quan va caure d’un cinquè pis, un succés que els fiscals van qualificar llavors com un «suïcidi» però que el seu cercle proper mai va creure.